Twinkle | Digital Commerce

Wat doet marketplace integratie software?

2022-12-15
1000562
  • [branded content]
  • 2:56

Marketplaces zijn de toekomst van e-commerce. Maar je zult vast hebben gemerkt dat het niet altijd even gemakkelijk is. Marketplaces zijn streng en consumenten zijn kritisch. Door met een marketplace integrator te werken, bespaar je jezelf veel tijd en zorgen, terwijl je omzet en marge toeneemt. Maar hoe werkt een integrator eigenlijk?

Eén centraal punt

Kort gezegd, is een marketplace integrator een software dat je backend systemen koppelt aan meerdere marketplaces. De software wisselt informatie, zoals voorraden, annuleringen en productcontent, uit tussen systemen als PIM, ERP, webshop en WMS en de aangesloten marketplaces. Je kunt dus al je verkoopkanalen en orderdata beheren vanuit één centraal punt. En zelfs je resultaten, KPI’s en doelstellingen zien en daar, indien nodig, acties op ondernemen.

Fouten voorkomen

Fouten maken is menselijk. Maar, wanneer er te veel fouten worden gemaakt of processen niet gestroomlijnd lopen, gaat dit ten koste van je marge. Door je processen en terugkerende taken te automatiseren met een integrator is de kans op fouten kleiner. Systemen worden immers nooit moe of afgeleid.

Beste prijs & meer omzet

Een integrator met een repricer, zoals die van Vendiro, zorgt er ook voor dat je producten met de optimale prijs getoond worden. De optimale prijs is de prijs waarmee het koopblok gewonnen wordt, met behoud van jouw marge. Door het koopblok te winnen, krijg je meer orders en, dus meer omzet.

Op marketplaces is meer concurrentie op prijs en zorgt voor de zogeheten race to the bottom. Met onze repricer hoeft dat dus niet het geval te zijn. De repricer kijkt niet alleen naar de beste prijs (en dat kan soms de laagste zijn), maar houdt ook rekening met jouw marge. Zo krijg je meer orders, zonder dat je je marge verliest.

Processen automatiseren

In ieder bedrijf zijn er taken en processen die regelmatig uitgevoerd moeten worden. Denk aan het doorvoeren van retouren en het controleren van de prijs. Dit zijn taken waar je team lang mee bezig kan zijn én waar fouten geld kunnen kosten. Met een integrator kun je deze processen (gedeeltelijk) automatiseren. Het zorgt er dus voor dat er minder fouten worden maakt.

Synchronisatie

Wanneer je je producten op meerdere platformen of marketplaces aanbiedt, is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Met een integrator kun je al je informatie op één plek beheren en aanpassen. Zo staan onder andere je voorraadlevels en productinformatie overal correct. Dus als je iets in de productcontent één kenmerk van je product verandert, dan zorgt de integrator ervoor dat het op alle plekken aangepast wordt. Geen onjuiste content meer dus.

Moeiteloos (naar het buitenland) uitbreiden

Zoals benoemd, beginnen met verkopen op een nieuwe marketplace kan veel handwerk opleveren. Helemaal als het om een buitenlandse marketplace gaat. Je moet productinformatie schrijven, vertalen en je aan de regels van dat specifieke platform houden. Met een integrator gaat dit allemaal nét iets makkelijker. Wij weten wat de regels van de aangesloten marketplaces zijn en hebben ons systeem daarop ingericht. Zo hoef je dus niet iedere keer opnieuw de teksten te schrijven, producten te publiceren en ervoor te zorgen dat je prijzen goed ingesteld staan.

Conclusie

Al met al zorgt een integrator er dus voor dat processen geautomatiseerd worden en het uitbreiden naar meerdere marketplaces niet voor meer werk zorgt. Maar niet alle marketplace integratie software is hetzelfde. De software van Vendiro is de meest geavanceerde software, door de beste repricer in de markt en retourafhandeling. Daarnaast verschilt het serviceniveau ook enorm. Naast de geavanceerde software denken ook de Accountmanagers bij Vendiro mee met hoe je jouw groei kunt vasthouden en doorzetten.

Wil je meer weten over wat een integrator doet?

Download onze whitepaper