Twinkle | Digital Commerce

Loonsverhoging PostNL maakt vakbonden alleen maar bozer

2022-11-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:10

PostNL heeft aangekondigd dat het een deel van het eigen cao-voorstel alvast gaat uitbetalen aan werknemers met het salaris van december. Vakbond FNV reageert furieus.

Volgens PostNL is de loonsverhoging een steun in de rug van de werknemers die het in de laatste maand van het jaar extra druk krijgen. De post- en pakketbezorger heeft in de cao-onderhandelingen voorgesteld om in twee stappen de salarissen te verhogen. De eerste stap geldt vanaf komend voorjaar, die verhoging ontvangen werknemers met terugwerkende kracht in december en wordt daarna volgens het bedrijf doorgezet. Het zou gaan om 4,5 procent meer loon voor de eerste loonschalen, aflopend tot 2,5 procent voor de hoogste schalen.

'Zoethoudertje'

PostNL laat weten snel verder met de vakorganisaties verder te willen praten over de nieuwe cao, maar die reageren juist heel boos. Volgens FNV verhoogt PostNL nu eenzijdig de lonen, zonder goedkeuring van de vakbonden. Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten: ‘PostNL wil met de bonden geen goede cao afspreken en komen nu met een zoethoudertje richting de medewerkers en ze presenteren dat als een mooie bonus. Wat wij al voorspelende, gebeurt nu: PostNL maakt zijn eigen medewerkers laaiend.’

Volgens FNV willen de medewerkers dat iedereen binnen PostNL minstens 14 euro per uur gaat verdienen. Daarnaast willen ze minstens 10 procent loonsverhoging, een lagere werkdruk en dat uitzendkrachten na negen maanden een vaste aanstelling krijgen.