Twinkle | Digital Commerce

Twinkle100 countdown: marketplaces

2022-10-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:24

Op 13 oktober is het zover, dan maken we tijdens Shopping Today bekend wie de grootste webverkopers van het land zijn. Als opwarmer delen we de komende weken enkele inzichten - niet te veel want het moet wel leuk blijven. Deze week: marketplaces.

Wacht even, marketplaces? Jazeker, dit jaar nemen we voor het eerst marktplaatsen in de lijst op. Verkopers die hun verkoopkanaal openstellen voor externe verkopers. De Twinkle100 wordt daarom ook een stukje langer, van 250 naar 300 online aanbieders. Dus: breder, groter én dus beter. Reden daarvoor? Enerzijds omdat marktplaatsen een steeds belangrijker onderdeel worden van e-commerce. En ook omdat we een zo compleet mogelijk beeld willen schetsen van de e-commerce sector.

Het toevoegen van marktplaatsen heeft wel gevolgen voor de lijst, omdat een deel van de omzet dus dubbel wordt geteld. Daar zijn we ons van bewust, maar het doel van de Twinkle100 is niet alleen om in kaart te brengen wie de grootste online verkopers zijn, maar ook wáár de transacties plaatsvinden.

Namen en rugnummers gaan we hier nog niet noemen, daarvoor zul je tot 14 oktober moeten wachten, wel kunnen we melden dat in de nieuwste Twinkle100 10 procent van de 300 opgenomen bedrijven te boek staan als marketplace. Een snelle rekensom leert dat dit dus om zo’n 30 bedrijven gaat. De meeste platforms zitten in de categorieën Fashion & sport en Department stores (warenhuizen), categorieën die sowieso goed vertegenwoordigd zijn in de Twinkle100. Van de opgenomen Department stores is maar liefst 82 procent opengesteld voor externe verkopers.

De Twinkle100 wordt traditioneel bekendgemaakt tijdens Shopping Today, tickets zijn hier verkrijgbaar.