Twinkle | Digital Commerce

Sterk eerste kwartaal voor Inditex

2022-06-09
1000666
  • [nieuws]
  • 1:15

Inditex heeft wat betreft omzet en winst een goed eerste kwartaal achter de rug, waarbij de impact van lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne beperkt bleef. De inkomsten uit online verkopen daalden met zes procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

Vorig jaar steeg de online omzet nog met 67 procent, wat aangedreven werd door de coronacrisis. De gehele omzet van Inditex groeide met 36 procent naar 6,74 miljard euro, de nettowinst steeg met 80 procent naar 760 miljoen euro. De brutomarge van de Spaanse groep, die onder andere eigenaar is van Zara, Berschka en Pull & Bear, kwam uit op 60,1 procent. Naar eigen zeggen is dat het hoogste niveau in tien jaar, terwijl de groei van de bedrijfskosten (+24 procent) lager uitkwam dan de omzetgroei.

De winst werd voor een klein deel gedrukt door de oorlog in Oekraïne. Inditex heeft 216 miljoen euro uitgetrokken om alle buitengewone kosten te dekken die voortvloeien uit de tijdelijke sluiting in Oekraïne en Rusland, zowel online als offline. Zonder deze reservering zou de groep een nettowinst van 940 miljoen euro hebben neergezet. Rusland was, na Spanje, de grootste markt voor het modeconcern.

Door lockdowns in China waren in het eerste kwartaal 67 winkels gesloten vanwege covid-beperkingen. Inmiddels zijn daar de meeste restricties opgeheven, waardoor er slechts nog een handjevol winkels gesloten is.