Twinkle | Digital Commerce

4 leiderschapsstijlen om je bedrijf verder te helpen

2022-06-03
1000562
  • [branded content]
  • 2:21

Wanneer je een leidinggevende functie hebt, heb je vaak een grote verantwoordelijkheid. Je moet er voor zorgen dat jouw team toegevoegde waarde levert aan je bedrijf, dat jullie resultaten boeken en dat alles soepel verloopt. Hoewel dit deels aan je team ligt, heb je als leider hier een groot aandeel in. Er zijn verschillende leiderschapstijlen die worden toegepast, en die allemaal een ander effect hebben. We leggen je vier leiderschapsstijlen uit, waarmee je jouw bedrijf verder helpt. Deze leiderschapstijlen geven aan hoe sturend en ondersteunend de leider is.

Coachende leider

Bij deze leiderschapsstijl staat de leider langs de zijlijn. De persoonlijke ontwikkeling van je collega’s is belangrijk en de leiderschap is op een motiverende toon. Je gelooft dat je samen tot goede resultaten kunt komen, en wilt iedereen zijn sterke kanten inzetten. De focus ligt hier bij het begeleiden, aanmoedigen en overtuigen van de medewerkers. Dit is een perfecte stijl wanneer je jouw medewerkers meet betrokken wilt hebben.

Sturende leider

Hierbij is het doel duidelijk. Je geeft specifieke taken en houdt de voortgang bij. De leider stuurt de werknemers de juist kant op. Met deze stijl zorg je ervoor dat je taken gedaan krijgt, en resultaten gemonitord worden. Soms zorgt dit er wel voor dat je werknemers minder groei zullen doormaken. Hoewel dit een ouderwetse manier van leidinggeven is, komt het nog vaak voor.

Delegerende leider

Bij deze leiderschapsstijl draag jij de taken, en de verantwoordelijkheid, over. Je zet een collega centraal die het project of de taken oppakt. Terwijl je de verantwoordelijke werknemer motiveert, houd jij je meer bezig met taken als het werken aan de bedrijfsvisie. Je blijft eindverantwoordelijke voor het resultaat, maar je vertrouwt je werknemers erop dat ze dit goed aankunnen. Deze stijl pas je toe wanneer je veel vertrouwen in je collega’s hebt.

Steunende leider

Je gaat met je medewerkers in gesprek, om hen zo goed mogelijk te steunen. Je wilt je team stimuleren om zelf te leren en te groeien. Je stuurt ze en zorgt dat het maken van beslissingen gemakkelijker gaat. Dit past uitstekend bij werknemers die minder zelfvertrouwen hebben. Je geeft ze ruimte om zelf te denken, op hun tempo te groeien en een gepaste werkomgeving te hebben.

Deze vier stijlen komen van pas bij verschillende omstandigheden. Kies de leiderschapsstijl die het beste bij jouw gewenste doelen past, en hoe jij het liefst te werk gaat om deze doelen te bereiken. Natuurlijk kun je ook stijlen mengen en per project een andere aanpak gebruiken. Zolang de stijl die je kiest, maar bevorderlijk is voor jouw bedrijf.

Dit artikel verschijnt op initiatief van Lequal | Afbeelding: 123RF