Twinkle | Digital Commerce

Investering in eigen bezorgdienst levert Just Eat Takeaway.com 1 miljard verlies op

2022-03-02
1000562
  • [nieuws]
  • 1:04

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com (JET) heeft in het afgelopen jaar ruim 1 miljard euro verlies geleden. Vooral de uitbreiding van het eigen bezorgnetwerk zorgt ervoor dat het bedrijf onderaan de streep fors in het rood staat.

De omzet van het bedrijf steeg fors, van 3,9 miljard in 2020 naar ruim 5,3 miljard in 2021. Kosten van de eigen koeriersdienst namen echter fors toe: van 712 miljoen euro in 2020 naar ruim 2,5 miljard in het afgelopen jaar. Het aantal orders steeg wel, met 33 procent naar ruim 1 miljard.

Reden voor het verlies is dus voornamelijk de investering in de eigen bezorgdienst, maar ook overnames van andere maaltijdbezorgers. Toch ziet ceo Jitse Groen zijn bedrijf op termijn richting de zwarte cijfer kruipen, stelt hij in een verklaring: ‘Na een periode van aanzienlijk investeringen maakt het bedrijf nu snel vorderingen in de richting van winstgevendheid.’ In 2020 kwam het verlies nog neer op 151 miljoen euro.

Ook wil JET zich meer richten op belangrijke markten. Daarom neemt het afscheid van Noorwegen en Portugal. Volgens het bedrijf zal het verlaten van die markten weinig effect hebben op orders en omzet.