Twinkle | Digital Commerce

E-commerce sector heeft eigen werkgeversorganisatie

2021-12-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:04

Met E-commerce Nederland krijgt de sector vanaf vandaag een eigen werkgeversorganisatie. Daarmee krijgt de sector een eigen stem op sociaal-economisch vlak en hebben aandeelhouders een aanspreekpunt.

‘Het beeld van een vernieuwende, aantrekkelijke sector willen we verankeren’, stelt Daan Hermes, die voorzitter is van E-commerce Nederland. ‘Door samenwerking kunnen we de e-commerce sector nog sterker maken en meer banen creëren voor de toekomst. We gaan goed sociaal beleid bevorderen en collectieve arbeidsvoorwaarden afspreken voor e-commerce ondernemingen.’

Op dat laatste vlak is een eerste stap al gezet. De onlangs door Picnic samen met vakbond De Unie gesloten cao is ook toegankelijk voor andere e-commerce ondernemingen die zijn aangesloten bij E-commerce Nederland. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een bredere e-commerce cao komt die voor meer medewerkers gaat gelden. ‘Het is positief als er op termijn één integrale e-commerce cao is. Dat komt de eenduidigheid en uniformiteit ten goede en het voorkomt concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen de nationale spelers en internationale toetreders’, besluit Hermes.

De vereniging is bedoeld voor pure players. Alleen ondernemingen waarbij minstens 80 procent van de omzet komt uit ‘directe dan wel indirecte bedrijfsmatige werkzaamheden op het gebied van e-commerce’ kunnen lid worden. Daarnaast geldt het alleen voor bedrijven die minsten 100 FTE in dienst hebben.