Twinkle | Digital Commerce

FNV: ‘Skip Black Friday, ook online’

2021-11-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:18

FNV roept werkgevers en de politiek op om koopjesfestijn Black Friday dit jaar over te slaan. De vakbond vindt dat in eerste instantie de grote winkelketens in de winkelstraten én online hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Deze week stuurt FNV een brief naar onder andere branchevereniging INretail en Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad. ‘Nu de politiek weer maatregelen neemt tegen de verspreiding van corona moeten we ook de keuze maken om medewerkers van winkels en distributiecentra en de klanten niet bloot te stellen aan deze gigantische drukte’, aldus Linda Vermeulen, bestuurder FNV Winkelstraat.

Volgens FNV was het vorige jaar een grote fout om Black Friday door te laten gaan, omdat de besmettingscijfers daardoor enorm opliepen. ‘Omdat winkelketens zich vooral laten leiden door hoge winsten en daarbij de menselijke maat totaal uit het oog verliezen, is het belangrijk dat de politiek ingrijpt en de gezondheid van de medewerkers en de klanten beschermt’, aldus Vermeulen.

Volgens INretail is de situatie van dit jaar niet met die van vorig jaar te vergelijken, stelt de branchevereniging tegen het FD. ‘Toen was nog niemand gevaccineerd en wisten we minder goed waar de risico’s zaten. Bovendien hebben lokale autoriteiten de gang van zaken vorig jaar uitgebreid kunnen evalueren.’

Black Friday valt dit jaar op 26 november. Webwinkels smeren het koopjesfestijn veelvuldig uit over meerdere dagen. Branchevereniging Thuiswinkel.org is dit jaar wederom de campagne 'Wees voorbereid - Bestel op tijd' begonnen, om consumenten bewust te maken om tijdig te bestellen voor de feestdagen.