Twinkle | Digital Commerce

DPD Duitsland test autonome bestelbusjes

2021-10-04
1000562
  • 1:22

Bezorger DPD test in Duitsland momenteel een autonome bezorgbus. Het bedrijf onderzoekt of het daarmee efficiënter kan leveren om zo aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Volgens DPD verwacht men in Duitsland tegen het jaar 2025 jaarlijks 5,7 miljard pakketjes te moeten vervoeren. 40 procent meer dan nu het geval is. Daarom test het nu dus de ‘VanAssist’, een autonome, elektrische bestelbus.

Het voertuig werkt anders dan autonome voertuigen waarmee andere vervoerders – vooral in Amerika – aan het testen zijn. Bij de VanAssist is namelijk – een deel van de tijd – nog wel een bezorger nodig. Het voertuig legt volgens DPD autonoom de afstand van het depot tot het aflevergebied. De bezorger wordt bij een vooraf bepaald ontmoetingspunt opgepikt. De bezorger kan via een app aangeven naar welk volgende adres het voertuig moet rijden. Bij korte afstanden hoeft de bezorger de auto dan niet meer in te stappen, zoals is te zien in onderstaande video.

Met dezelfde app kan de bezorger ook routes wijzigen. Mocht de locatie waar de bezorger wordt opgehaald niet te bereiken zijn, dan wordt hij via dezelfde app geïnformeerd over een alternatieve locatie.

Volgens DPD zorgt het inzetten van autonome voertuigen niet alleen voor effectievere bezorgingen, ook zou het het werk van de pakketbezorgers makkelijker moeten maken. Zo zouden zij zich meer kunnen richten op het daadwerkelijk bezorgen van de pakketten, in plaats van het zoeken naar parkeerplaatsen en adressen.

De busjes zijn vooralsnog alleen op een afgesloten locatie getest. Binnenkort worden ze getest in bevolkte gebieden.