Twinkle | Digital Commerce

Hier China: Digital influencers

2021-10-04
1000562
  • [opinie]
  • 2:21

De verkopen in de online retailmarkt in China brachten maar liefst 2.3 biljoen dollar op in 2020, en de verwachting is dat aan het einde van 2021 er een recordhoogte zal worden gehaald van 2.8 biljoen dollar. China zal het eerste land worden waar meer dan de helft van de totale retailmarkt bestaat uit e-commerce.

Dit heeft ook invloed op innovaties zoals livecommerce, waarin live streaming gebruikt wordt om conversies te boosten. De eerste zes maanden van 2020 vonden er meer dan tien miljoen livestreamingsessies plaats, bij elkaar goed voor meer dan 560 miljoen kijkers – in heel 2018 waren dit er nog ‘slechts’ 460 miljoen. Een livecommerce-strategie is een must geworden om te kunnen concurreren in de competitieve retailmarkt. Meer over dit fenomeen is eerder beschreven door John Lin in Hier China (Twinkle 8, oktober 2020).

KOLs en KOCs

De rol van de zogenaamde influencers heeft daarbij in het laatste jaar een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Key Opinion Leaders (KOLs) zijn mega-influencers zoals Austin Li en Viya, die verkopen genereren tot wel 365 miljoen dollar per dag . Aan hun diensten hangt natuurlijk ook een flink prijskaartje, hetgeen grote risico’s met zich meebrengt.

Door de vraag naar een betaalbaarder alternatief zijn de Key Opinion Customers (KOCs) ontstaan. KOCs zijn ‘normale’ consumenten die middels livestreaming een online following opbouwen door producten te reviewen. Ze spreken aan door hun betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid. KOCs zijn immens populair onder de jonge generaties.

Voor deze jonge generaties in China, die over het algemeen redelijk tech-savvy zijn door de digitale infrastructuur, is het soms moeilijk een plek te vinden in de drukke arbeidsmarkt. In combinatie met een groeiende drang om digitaal gezien en gehoord te worden, is de keuze om een KOC te worden makkelijk gemaakt. Om te starten is een relatief lage investering nodig; met je mobiel en bestaande socialemediakanalen (Douyin, Little Red Book) kun je eigenlijk al aan de slag.

Westerse markt

Dit is ook interessant voor merken in het Westen. Er zullen bijvoorbeeld meer betaalbare opties komen om Chinese KOCs in te zetten voor je crossborder e-commercestrategie om de markt te betreden. Voor de jonge generaties zullen er ook mogelijkheden komen een KOC te worden die interessant is voor Chinese merken die hun zinnen hebben gezet op de westerse markt.

Vooral in de covidrealiteit waarin we leven, met alle verschillende restricties, bied het kansen aan verschillende industrieën, als we er maar voor openstaan. Denk ook aan toerisme, de Efteling zou bijvoorbeeld door middel van een KOC een livestream vanuit het park kunnen doen voor potentiële klanten in het buitenland.

China loopt voorop in digital commerce. Twinkle biedt in elk nummer in deze rubriek een inkijkje in de ontwikkelingen daar. En een vergelijking met hier. John Lin (bol.com) en Li-Xiong Chu wisselen elkaar af. Dit is de eerste bijdrage van Li-Xiong Chu.