Twinkle | Digital Commerce

Hena wil belang in Hema

2020-09-07
1000562
  • [nieuws]
  • 1:05

Stichting Hena (Het Enige Nederlandse Alternatief) gaat geld inzamelen voor een stabiele toekomst van Hema. Deze som willen de initiatiefnemers aan de nieuwe eigenaar van de winkelketen aanbieden in ruil voor aandelen, zodat het ‘voor iedereen mogelijk wordt om aandeelhouder van Hema te worden’.

Kamerlid Mei Li Vos is initiatiefnemer van Hena. Ze geeft aan afgelopen jaren met verbijstering gekeken te hebben naar wat er met Hema is gebeurd en hoe het bedrijf volgens haar speelbal is geworden van investeerders. Middels de stichting zegt Vos ‘enkele miljoenen’ te gaan ophalen. ‘Als ons initiatief slaagt worden wij medeaandeelhouder van HEMA. Hiermee verkrijgen we een stem in het bedrijf en daarmee invloed op de toekomst daarvan.’

Inleggen

De stichting, die is voortgekomen uit burgerinitiatieven HoudeHEMA en WeloveHEMA, werkt samen met Nxchange om kapitaal te vergaren. Via laatstgenoemd beursplatform kan iedereen zich per vandaag inschrijven voor certificaten van aandelen Hema (minimum inleg is 10 euro). Mochten de initiatiefnemers er niet in slagen aandelen van de winkelketen te verwerven, dan krijgen de investeerders hun inleg terug.

Onderhandelingen over de overname van Hema lopen intussen nog altijd.

Lees ook: Blokker gooit Hema-handdoek in de ring