Twinkle | Digital Commerce

ACM waarschuwt ‘China-dropshipper’

2020-08-28
1000562
  • [nieuws]
  • 1:33

De Autoriteit Consument & Markt heeft de – inmiddels niet meer actieve – webshop Wearpods een tik op de vingers gegeven. Zo leverde de shop ‘niet of veel te laat.’

De shop werd gerund door Youtuber Denzel Dongen, die als influencer oordopjes aan vooral jonge consumenten verkocht. In werkelijkheid kregen sommige consumenten de producten niet of veel te laat bezorgd, daarnaast weken de producten af van de beschrijving op de site. Zij stapten daarom naar het online programma #BOOS en de ACM ConsuWijzer.

Wearpods bleek de oordopjes via China te verschepen. Een manier van dropshippen dat in populariteit toeneemt, maar waar wel risico’s aanzitten. Zo concludeert de ACM dat Wearpods.nl vage en onjuiste informatie gaf over de levertijden van de oordopjes. ‘De levertijd was in de praktijk veel langer dan op de website werd beloofd. (…) Daarbij kwam dat consumenten het product niet binnen de bedenktijd konden retourneren, omdat de website hierover onjuiste informatie gaf. Ook was de klantenservice onvoldoende.’ Volgens de ACM reageerde de webshop niet of niet inhoudelijk op klachten van klanten.

Mogelijk boete

Omdat er nog mensen op hun geld wachten, roept de ACM de eigenaar van de webshop op om zo snel mogelijk terug te betalen. Daarnaast wordt gewaarschuwd dat als de shop weer actief wordt en de consumentenregels weer worden overtreden, boetes kunnen worden opgelegd van maximaal 900.000 euro per overtreding.

Online cursussen

Het dropshippen via Chinese partijen als AliExpress neemt dus in populariteit toe. Via online cursussen en influencers wordt voornamelijk een jonge doelgroep verleid om ook ‘snel geld te verdienen’ via dropshipping. Het probleem is echter dat veel van deze dropshippers niet op de hoogte zijn van het consumentenrecht. Zo weten ze bijvoorbeeld vaak niet wat te doen met het herroepingsrecht. Daarnaast zorgt het shippen via China voor onzekerheid over levertijd en zijn de standaarden met betrekking tot productkwaliteit anders.

Lees ook: ‘Dropshipping, daar is niets mis mee(?)