Twinkle | Digital Commerce

PostNL test nieuwe bezorgfiets in Nijmegen

2020-07-06
1000562
  • 1:16

PostNL is begonnen met een pilot met een nieuwe elektrische bezorgfiets in Nijmegen. Bij een positief resultaat wordt dit mogelijk uitgebreid naar meer steden.

De bezorgdienst werkt in de pilot samen met Fulpra, een aanbieder van elektrische bezorgfietsen, en de gemeente Nijmegen. De elektrische fiets is speciaal voor pakketbezorging ontworpen. Tijdens de proef wordt onder meer gekeken naar het logistieke concept van stadslogistiek per fiets en of de fiets naar wens functioneert.

Meer pakketten met de fiets

PostNL maakt al wel langer gebruik van fietsen waar ook pakketjes in passen, maar de fietsen van Fulpra zijn zo ontworpen dat er veel meer pakketten meekunnen. Zo zouden er maximaal 200 pakketten per dag, per fiets vervoerd kunnen worden. Volgens directeur Niels Markvoort van Fulpra is achterop de fiets een gesloten kast gemonteerd met een laadruimte van 2,6 kubieke meter gemonteerd. ‘Daarin passen precies twee standaard rolcontainers van PostNL, die met behulp van oprijgoten eenvoudige geladen en gelost kunnen worden.’ De fietsen hebben een actieradius van ongeveer 70 kilometer.

Volgens PostNL is dit de eerste test met een elektrische fiets die speciaal voor pakketbezorging is ontworpen. ‘Met deze pilot in de binnenstad van Nijmegen willen we leren of pakketbezorging met dit nieuwe type fiets inderdaad minder congestie veroorzaakt en of de logistieke processen net zo efficiënt verlopen als bij het gebruik van pakketbussen’, aldus logistiek ontwerper Marije Hakkert van PostNL.

Naar verwachting kunnen de fietsen dagelijks drie rondes maken en in totaal zes rolcontainers met pakketten bezorgen.