Twinkle | Digital Commerce

Vertraagd déjà vu

2020-06-09
1000562
  • [opinie]
  • 1:47

Wat ik sinds midden maart in Nederland zie gebeuren is een groot déjà vu van wat ik de maanden daarvoor in China zag. Horeca werd gesloten. Mensen bleven weg uit winkels, als die überhaupt open waren. Maaltijdbezorgingen daalden, boodschappenbezorging zat in de lift. Net zoals maaltijdbezorger Meituan Dianping in China voor boekwinkels ging bezorgen, ging Deliveroo aan de slag voor Hema. Net als ride-hailing platform Didi Chuxing bij gebrek aan passagiers boodschappen ging langsbrengen, greep ook Uber naar deze alternatieve inkomstenbron. Allemaal déjà vu.

Er was wel één groot verschil: mijn déjà vu leek in Nederland vertraagd afgespeeld. In China zijn veel internetbedrijven sterk gediversifieerd en kunnen hun diensten daardoor snel aanpassen op nieuwe situaties. Daarnaast beschikt China over verschillende ecosystemen en superapps als WeChat, AliPay en Meituan Dianping waar nieuwe of aangepaste diensten snel ingeplugd kunnen worden. In Nederland worstelen we met de verschoven balans voor vraag en aanbod en ontbrekende digitale infrastructuur.

Ik herinner me een verhaal over een vrouw in Wuhan die kort na de lockdown elke dag om 5 uur opstond om voor die dag nog een bezorgtijd voor haar boodschappen te bemachtigen in een app. Ik moest met jaloezie aan haar denken toen ik bij Jumbo mijn boodschappen bestelde en die twee weken later pas bezorgd konden worden. Websuper Picnic breidde intussen de capaciteit uit met honderden extra medewerkers. Het lijkt erop dat de coronacrisis blijvende verschuivingen gaat brengen in ons koopgedrag en in de rol van kanalen en bezorging. Misschien kunnen we dan meteen kijken naar China, dat hierbij enkele jaren voorsprong op ons heeft.

China loopt voorop in digital commerce. Twinkle biedt in elk nummer op deze plek een inkijkje in de ontwikkelingen daar. En een vergelijking met hier. Ed Sander en John Lin (bol.com) wisselen elkaar af.

Ed schreef een reeks artikelen over technologie in tijden van corona. Ze zijn hier te lezen.