Twinkle | Digital Commerce

Amazon koopt ontwikkelaar zelfrijdende auto’s

2020-06-30
1000562
  • [nieuws]
  • 1:04

Online gigant Amazon heeft Zoox, een bouwer van zelfrijdende auto’s, overgenomen. De overname opent een nieuwe autonome wereld voor Amazon.

De startup in zelfrijdende auto’s blijft bestaan als een op zichzelf staand bedrijf. Het bedrag dat Amazon heeft betaald voor Zoox is niet officieel naar buiten gebracht, al meldt The Financial Times dat het om 1,2 miljard dollar zou gaan. Het platform zegt zelf dat de overname bedoeld is om de startup ‘te helpen hun visie van autonoom rijden naar de werkelijkheid te realiseren.’

Passagiersvervoer

Daarmee lijkt het erop dat Amazon niet de intentie heeft om de technologie van Zoox in te zetten voor haar eigen bedrijf. Maar, met de realisatie van zelfrijdende auto’s kan Amazon zijn bezorgnetwerk flink uitbreiden, zonder de extra kosten van chauffeurs. Mocht de focus blijven liggen op passagiersvervoer (wat momenteel de visie is van Zoox) zou dat een nieuwe markt kunnen betekenen voor Amazon, waarin ze de concurrentie aangaan met taxiplatforms als Uber.

Merkwaarde

De afgelopen maanden waren voor Amazon extreem succesvol. Het platform behoudt zijn status als het waardevolste merk ter wereld, mede door de toegenomen online aankopen door de coronacrisis. De merkwaarde nam met bijna een derde toe tot 415,9 miljard dollar, zo schrijft Nu.nl naar aanleiding van een onderzoek van WWP en Kantar.