Twinkle | Digital Commerce

Ecommerce: de redding voor de retail

2020-04-06
1000562
  • [opinie]
  • 1:37

Online verkoop wordt al jaren gezien als een bedreiging voor de winkelstraten. De straten zouden leeg blijven door de online concurrentie en het zou leegstand opleveren in het centrum. Het tij lijkt nu te keren, in tijden dat de straten sowieso al leeg zijn ontdekken veel ondernemers verkoop op afstand.

Natuurlijk hadden we graag andere omstandigheden gezien, toch is het mooi om te zien dat retailers nu via het internet toch nog een mogelijkheid houden om te verkopen. E-commerce is daarmee van bedreiging voor de retailer omgevormd naar mogelijke redding voor de retailer.

Zeker grote ketens als Expert, BCC, Mediamarkt, C&A en Hema profiteren, zij hebben al de nodige ervaring met de online verkoop en blijven via dit kanaal goed vindbaar. De kans is groot dat consumenten die normaal offline bij deze ketens kopen, nu de keten online weten te vinden. Ik hoop dat ketens hierin hun franchise nemers ook voldoende belonen, zodat deze ook profiteren van de gestegen online omzetten.

Kleinere ondernemers hebben het moeilijker, zij hebben vaak nog weinig online ervaring en moeten bij nul beginnen. Gelukkig zijn er veel lokale initiatieven die de krachten van kleine ondernemers bundelen, bijvoorbeeld koopinenschede.nl, dat het aanbod in Enschede bundelt op één website.

Het blijft echter lastig om van offline verkoop opeens de omslag naar online te maken. Ik zou bij deze graag e-commerce dienstverleners oproepen om deze ondernemers die het nu zo zwaar hebben te ondersteunen. Bijvoorbeeld door hen gratis, tegen een sterk gereduceerd tarief of met een andere tegenprestatie op weg te helpen met marketing, techniek, logistiek en klantenservice.

Bij WebwinkelKeur willen we hierin het goede voorbeeld geven. We willen ondernemers die nu gedwongen starten met online verkoop ook ondersteunen met een gratis lidmaatschap. Op die manier kunnen wij deze ondernemingen wegwijs maken in de regels voor online verkoop en daarnaast op andere manieren ondersteunen. En ook bestaande leden in nood laten we niet in de kou staan.