Twinkle | Digital Commerce

Shopify deelt ambities in Amsterdam

2020-02-20
21341200
  • 4:09

Al meer dan tienduizend Nederlandse merchants gebruiken de software van Shopify. ‘We hebben het jullie niet per se gemakkelijk gemaakt.’

Dat zei chief technology officer Jean-Michel Lemieux (foto) vanochtend op Shopify Pursuit, de naam waaronder het Canadese bedrijf partnerbijeenkomsten organiseert in een reeks landen. Amsterdam heeft dit jaar de seizoensprimeur, in De Hallen. Het is überhaupt voor het eerst dat Shopify een eigen event organiseert in ons land.

Shopify is nu een kleine twee jaar beschikbaar in de Nederlandse taal, daarop hebben webwinkeliers ruim tien jaar moeten wachten: ‘We didn’t necessarily make it easy for you’, aldus Lemieux. Hij vertelde dat ‘global player’ Shopify inmiddels in achttien talen en een veelvoud aan landen beschikbaar is, wat hem een applaus uit de zaal met voornamelijk ontwikkelaars opleverde.

Nederlandse merchants

De Nederlandse vertaling heeft de lokale aanwas van merchants goed gedaan: vorig jaar groeide het aantal met 87 procent, vertelde Lemieux, waarmee de teller boven de genoemde tienduizend is uitgekomen. Ter vergelijking: in heel Europa heeft Shopify ruim honderdduizend merchants, wereldwijd worden er meer dan een miljoen bediend, nog een nul erbij dus.

Het Nederlandse handelsvolume (gross merchandising value of kortweg GMV) van alle aangesloten Shopify-merchants verdubbelde vorig jaar bijna (plus 97 procent), zonder dat het werd gekwantificeerd. Wel vertelde Lemieux dat 3,2 miljoen verschillende Nederlanders een aankoop deden in een Shopify-shop. En dat zich in ons land al ruim vijfduizend partners aan Shopify hebben verbonden, waarvan een deel gisteren en vandaag in de hoofdstad is verzameld.

Ecosysteem

Een speciaal punt van aandacht is de vertaling van de apps die voor Shopify (open source) werden gebouwd. Op dit moment zijn er zo’n 3.600 applicaties beschikbaar, waarvan er slechts 140 zijn vertaald. ‘We need a bit of your help translating’, aldus Lemieux tegen de zaal. Hij deelde verder een aantal verbeteringen die zijn of worden toegevoegd aan het ecosysteem, met name op het gebied van performance (‘Daar hebben we een obsessie voor’), upgrades en gebruiksgemak (steeds meer drag and drop). Ook ging hij nader in op de komst van Shopify Email, dat is gebouwd als een app en is gekoppeld aan de rest van het platform.

Fulfilment

Shopify’s tentakels reiken steeds verder; het bedrijf werd onder andere actief op de betaalmarkt, sinds het voorjaar van 2019 ook in ons land. In Noord-Amerika worden de eerste ervaringen opgedaan met fulfilment annex bezorgdiensten, waar het bedrijf een miljard dollar voor vrijmaakte. ‘We hebben lang gewacht met shipping’, aldus Lemieux, ‘we zijn ook een softwarebedrijf’. Inmiddels maakt Shopify naar eigen zeggen ‘fulfilment-systemen en technologie beschik- én betaalbaar die tot voor kort alleen waren weggelegd voor de grootste bedrijven van de wereld’, mede dankzij de inzet van machine learning.

Shopify wil pakketjes binnen twee dagen in 99 procent van de VS kunnen bezorgen en het huurt hiervoor opslagruimte in verschillende steden. Aangesloten webwinkels kunnen daar weer delen van huren. Een half jaar geleden werd robotspecialist 6 Rivers ingelijfd om de orderverwerkingscapaciteit te optimaliseren. ‘We zullen een mondiaal fulfilmentcenter bouwen’, aldus Lemieux vandaag, ‘kostenefficiënt, productief, tech enabled. We zitten nu nog niet in Europa, maar jullie kunnen wel zeggen dat we eraan werken’, zei hij tegen de verzamelde partners. ‘Stay tuned, we’re going to roll this out globally over time. Deel onze ambities, we stoppen er veel geld in.’

Verdiencapaciteit

Alles bij Shopify staat in het teken van de verdiencapaciteit van merchants en partners, verzekerde de CTO aan het einde van zijn keynote presentatie. ‘We zitten er in voor de lange termijn, investeren veel en we hebben de wind in de zeilen; er zijn ontzettend veel kansen.’

Shopify in Nederland
Twinkle sprak vandaag met de Nederlandse countrymanager Mel van Lieshout. Hij kan niet specificeren wanneer Shopify’s fulfilmentdiensten in Europa, of gedetailleerder, Nederland beschikbaar komen. ‘Helaas niet, maar het is wel het doel om diensten die nu in Noord-Amerika beschikbaar zijn, ook hier te introduceren.’ Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Shopify Retail Kit, hardware voor fysieke winkels: ‘De software voor fysieke winkels is er al, zo is er hier in De Hallen een winkel die daar gebruik van maakt, maar de hardware volgt nog. We gaan stukje bij beetje aan de verschillende behoeften van merchants voldoen.’ Shopify kwam in mei 2019 in het Nederlands beschikbaar, betalen met iDeal is mogelijk en ook het blog is bijvoorbeeld vertaald. Om de lokale bekendheid te vergroten adverteerde Shopify begin dit jaar onder andere op abri’s. Ook liet het Canadese bedrijf een Amsterdamse tram bestickeren en een maand lang rondrijden. Het is allemaal nog maar het begin, volgens Van Lieshout die Shopify presenteert als een ‘retail operating system’, met behalve online shops ook laagdrempelige koppelingen met marketplaces, social media en dus ook stenen winkels. ‘Het is eenvoudig in gebruik en schaalbaar’, verklaart hij de grote populariteit van Shopify bij onder andere jonge starters en direct to consumer merchants. ‘Je kunt eenvoudig beginnen en je hoeft daarna nooit meer weg.’

Jaarcijfers Shopify
Vorige week presenteerde Shopify jaarcijfers (pdf) over 2019. De omzet bedroeg 1,578 miljard dollar, 47 procent meer dan in 2018, bij een handelsvolume van 61,1 miljard dollar voor alle aangesloten merchants. De operationele winst (adjusted) kwam uit op 45,8 miljoen dollar, ofwel zo’n 3 procent van de omzet. Onder de streep bleef een aangepast nettoresultaat van 34,3 miljoen dollar over.

Lees ook:
* Shopify wil startende verkopers helpen met kleine leningen (15 januari 2020)
* Is er leven na Magento? (Twinkle 9-2020)
* Shopify-klanten kunnen nu ook chatten (20 augustus 2018)
* Shopify laat partners ruiken aan fysieke verkoop (18 maart 2019)