Twinkle | Digital Commerce

Google komt met Shopping ads op YouTube

2019-11-07
25071673
  • 1:15

Google breidt Shopping ads uit naar zijn videoplatform YouTube. Met deze Shopping ads kunnen bedrijven en merken ook in de home feed en tussen zoekresultaten van het videoplatform adverteren.

De gebruiker krijgt de advertenties te zien op basis van onder meer zijn surfgedrag, zoekopdrachten via Google en welke video’s hij op YouTube bekijkt. Kijkt iemand bijvoorbeeld veel wielrenvideo's, dan krijgt hij vervolgens advertenties voor fietsaccessoires te zien. De match tussen gebruiker en product wordt niet door middel van key words gemaakt, maar op basis van productdetails en informatie die het merk via Merchant Center heeft doorgegeven, meldt TechCrunch.

Puma een van de eerste merken

Als een gebruiker op een Shopping-advertentie klikt, wordt hij doorgestuurd naar de website van de verkoper. Een van de eerste merken die Shopping ads op YouTube gaat gebruiken is Puma.

Ander nieuwtje

Een ander nieuwtje dat Google naar buiten bracht, is dat Showcase Shopping-advertenties nu ook via Google Image Search ingezet kunnen worden. Deze Showcase-advertenties is een soort carrousel bovenaan de resultatenpagina met foto's, beschrijvingen en relevante promoties. Ook heeft de zoekmachine aangekondigd dat video-advertenties interactiever worden, meer informatie kunnen geven en zo meer calls-to-actions kunnen generen.

Dezelfde weg

YouTube volgt met deze stappen dezelfde weg als andere sociale netwerken zoals Instagram, Pinterest en TikTok om het gebruikers makkelijker te maken producten aan te schaffen. Maar onlangs bleek uit het Nationaal E-mail Onderzoek 2019 dat Nederlandse consumenten nog niet zo enthousiast zijn over aankopen doen via sociale media.