Twinkle | Digital Commerce

Beginnen met Google Showcase Shopping Ads

2018-01-22
1000562
 • 6:04

Goed nieuws voor alle Google Shopping-adverteerders! Je hebt nu een nieuw advertentie-wapen in je Google Shopping-arsenaal: Showcase Ads. Showcase Shopping advertenties zijn als een etalage, waarbij ze je merk introduceren bij de klant en ze de soorten producten laat zien die jij beschikbaar hebt.

Tekst: Jacques van der Wilt

Ze verschijnen in dezelfde high-profile positie als Product Advertenties, en daarnaast zijn ze visueel bijzonder indrukwekkend, maar dit is niet de echte kracht van Showcase Ads. Onlangs zijn Showcase Shopping Ads in meerdere landen beschikbaar gekomen, waarbij het verkopers ook zal helpen om meer verkopen te genereren.

Wat zijn Showcase Shopping Ads?

Showcase Shopping Ads zijn een nieuw soort advertentie. Google definieert ze als volgt:

“Showcase Shopping ads laat je gerelateerde producten groeperen en samen presenteren om zodoende je merk of bedrijf te introduceren.”

Dit is zoals ze eruit zien op een Google zoekresultaten-pagina.

Ze verschijnen in het Google Shopping-gedeelte van de resultatenpagina. Als de gebruiker op de advertentie klikt of drukt, vouwt deze uit om informatie over je merk of bedrijf te laten zien.

De gebruiker ziet ook de producten die je aanbiedt en kan hier doorheen scrollen. Ze kunnen vervolgens doorklikken naar je website als ze iets aantreffen wat ze leuk vinden.

Met andere woorden: Showcase shopping ads spreken het voornemen van de gebruiker aan. Gebruikers die commerciële, maar niet merkgebonden of non-specifieke zoekwoorden gebruiken zijn op zoek naar informatie, inspiratie en details betreffende de mogelijkheden. Als ze naar je Showcase Shopping ad kijken, krijgen ze dat allemaal en kunnen ze hun onderzoek uitbreiden door te klikken naar je website.

Product Listing Ads versus Showcase Shopping Ads?

Showcase Shopping ads zijn geen vervanging voor je productadvertenties. Laat je productadvertenties dan ook niet vallen om Showcase ads te gaan doen.

De twee soorten advertenties zien er verschillend uit, maar - belangrijk - targeten beide een andere groep gebruikers. Showcase ads zijn voor mensen die nog niet echt weten wat ze willen, waar productadvertenties worden ingezet als de gebruiker zijn zoekopdracht beperkt.

Met andere woorden: Showcase ads zijn er om klanten iets te leren over je merk, de producten die je verkoopt en de opties die beschikbaar zijn binnen hun brede zoekopdracht.

Showcase ads bieden je ook de mogelijkheid om op brede zoekwoorden te targeten en daarnaast je conversieratio voor deze zoekwoorden te verbeteren.

Dit maakt het zeker de moeite van het uitproberen waard.

Showcase ads zijn voor mensen die nog niet echt weten wat ze willen.

Waarom zou jij Showcase Shopping Ads moeten gebruiken?

1. Ideaal voor brede keywords - Showcase shopping ads zijn het beste advertentietype dat Google biedt aan verkopers om brede en algemene keywords te targeten.  

Showcase ads zijn effectief door het type zoektermen dat ze targeten. Tenslotte zijn niet alle commerciële zoekopdrachten geschikt voor productadvertenties. Een zoekopdracht voor ‘blauwe jeans’ is een goed voorbeeld. Deze zoekterm geeft geen enkele indicatie over het soort jeans dat de gebruiker verwacht te vinden, of merk of dat ze voor een man of een vrouw zijn, of maat of wat dan ook.

In het hierboven genoemde voorbeeld van de blauwe jeans hoeft een showcase ad niet een specifiek product te laten zien. In plaats daarvan kan het alle jeans vertonen en andere kleding die de retailer verkoopt. Dit moedigt de klant aan om hun zoekopdracht te beperken op je website en bij jou een aankoop te doen.

2. Jij hebt de controle - dit omdat jij selecteert welke producten vertoond worden in jouw Showcase Shopping ads.

3. Verbetert merkbekendheid – Showcase Shopping ads zijn een prima manier om je merk en bedrijf te introduceren aan potentiële klanten. Ze laten de klant het assortiment producten zien dat je beschikbaar hebt, samen met andere informatie over je merk.

4. Je krijgt tools om prestaties te verbeteren – Showcase ads beschikken over volledige analytics waardoor je prestaties kunt analyseren, testen kunt uitvoeren en je campagnes kunt optimaliseren.

Showcase Shopping Ads Vereisten?

Er zijn drie belangrijke vereisten voor Showcase Shopping ads waar je je bewust van moet zijn:

 • Je hebt de nieuwe AdWords experience nodig;
 • Je moet op een land richten waar Showcase ads beschikbaar zijn;
 • Je moet voldoen aan de vereisten van Google voor het instellen van Shopping campagnes.

Laten we elk van bovenstaande eens van dichtbij bekijken.

Eerst: Google rolt de nieuwe AdWords experience gefaseerd uit. Als je het nog niet hebt, dan moet je wachten tot het wel beschikbaar is. Je kunt zien dat je de nieuwe experience hebt als het tool-icoon in de rechterbovenhoek een moersleutel is geworden. Zolang het een tandwiel is, gebruik je nog de oude experience.

Als we het over locaties hebben, zijn Showcase ads momenteel beschikbaar in de volgende landen: Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, India, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Om aan de vereisten te voldoen om Shopping campagnes op te zetten, moet je er zeker van zijn dat je advertenties voldoen aan de praktijken van Google Shopping.

Hoe Showcase Ads te maken?

Zodra je al het bovenstaande hebt geregeld, moet je een nieuwe Shopping campagne maken en daarna een Showcase-advertentiegroep. Dit zijn de stappen die je daarvoor moet nemen:

1. Maak een nieuwe Shopping campagne en selecteer ‘Advertentie-groepen’ in Adwords. Klik hierop om een nieuwe advertentiegroep te maken:

2. Voeg producten toe aan de advertentiegroep:

Het is het beste om al je producten aan de advertentiegroep toe te voegen en het dan te beperken wanneer je Showcase ads maakt. Je kunt ook onderverdelen en/of sets van producten in je advertentiegroep maken.

3. Nu kun je je eerste Showcase ad maken:

 • Voeg een header afbeelding toe;
 • Selecteer een afbeelding voor de niet-uitgevouwen versie van de advertentie - dit is wat de gebruiker ziet voor ze erop klikken of drukken om het uit te vouwen;
 • Voer een artikelkop en beschrijving in;
 • Voer de URL van je landingspagina en een display-URL in;
 • Bekijk de advertentie en sla hem op.

Waar moet je je bewust van zijn bij het maken van Showcase Ads?

Het eerste waar je op moet letten, is hoe je wordt gefactureerd en hoe het bieden werkt. Je bod voor Showcase ads is ‘per engagement’, d.w.z. dat je betaalt voor iedere keer dat er interactie is met je advertentie. Dit heet ook wel CPE - kosten per engagement.

Google telt een engagement als een gebruiker op de Showcase Shopping ad klikt of drukt en vervolgens een van de volgende dingen doet:

 • Neemt 10 seconden de tijd om ernaar te kijken;
 • Op een link naar een product klikt.

Met andere woorden: de eerste klik van de gebruiker (om je Showcase ad uit te vouwen en je lijst van producten te laten zien) is gratis. Je betaalt alleen als de gebruiker voldoende doet om aan een van de twee bovenstaande te voldoen.

Daarnaast moet je goed nadenken over hoe belangrijk de afbeeldingen in Showcase ads zijn. Natuurlijk zijn afbeeldingen ook belangrijk in productadvertenties, maar ze zijn wellicht van nog een beetje meer belang in Showcase ads. Onthoud dat de mensen die je showcase ads zien, in de eerste stadia van hun zoektocht zijn. Je moet hun attentie vangen en ze vervolgens aanmoedigen om te klikken.

Vanuit een technisch oogpunt moet je er zeker van zijn dat je afbeelding aan de onderstaande criteria voldoet:

 • De afmetingen moeten 1080px x 566px zijn;
 • Er zou geen tekst op de afbeeldingen moeten staan.

Als aanvulling daarop zou je je afbeelding niet over een specifiek product moeten laten gaan, omdat de gebruiker dat product wellicht niet zoekt.

Dus: wat is een goede afbeelding voor Showcase Ads?

 • Zorg ervoor dat het van hoge kwaliteit is;
 • Het zou aan de vereisten hierboven moeten voldoen;
 • Gebruik een lifestyle-afbeelding, een afbeelding van uw product terwijl het wordt gebruikt.

En, zoals altijd, kunnen we niet wachten om te horen wat jij ervan vindt! Heb je al Showcase ads gemaakt? En zo ja, wat waren de resultaten en belemmeringen? Laat het weten!

Jacques van der Wilt is ceo van DataFeedWatch.