Twinkle | Digital Commerce

Picnic wordt nog groener met bouw groot geautomatiseerd dc

2019-11-27
1000562
  • 2:08

De boodschappen werden al bezorgd in elektrische wagentjes en nu zet Picnic een nieuwe stap in zijn duurzaamheidsdrift. De online super bouwt een groot geautomatiseerd fulfilmentcenter in Utrecht.

In dat dc hoeven werknemers niet meer te sjouwen met boodschappen, shuttles brengen de goederen naar de orderpicker, die de boodschappen vervolgens alleen nog in het krat hoeft te stoppen. Volgens Picnic zorgt het dc, dat 42.000 vierkante meter aan vloeroppervlak groot is, voor ongeveer duizend nieuwe banen.

Keten verder verduurzamen

Behalve dat werknemers niet meer veel en zwaar hoeven te tillen, is het dc ook nog goed voor iets anders, vertelde medeoprichter Frederik Nieuwenhuys vandaag in het hoofdkantoor van Picnic te Amsterdam. ‘We willen de keten verder verduurzamen. Met dit centrum kunnen we voedselverspilling tot bijna 0 reduceren.’ Naar verwachting wordt het dc over twee jaar in gebruik genomen.

'Geen reactie op FNV'

Daarnaast kan Picnic met het nieuwe dc veel meer klanten bereiken. Het gerobotiseerd magazijn kan namelijk wekelijks 150.000 gezinnen van verse boodschappen voorzien. De elektrische wagentjes rollen dus sneller het dc uit. Maar het nieuwe dc zou ook kunnen worden gezien als een antwoord op vakbond FNV, dat eerder actievoerde tegen de in hun ogen zware werkomstandigheden van de werknemers van Picnic in de dc’s. Centraal staat daarbij de vraag of Picnic al dan niet als supermarkt moet worden gezien.

Volgens medeoprichter Michiel Muller moet de stap echter niet als reactie worden gezien. ‘Dat zou wel mooi zijn. Maar dit is echt een manier voor ons om sneller te groeien en voor medewerkers om minder te lopen. De orderpickers kunnen nu staand hun werk doen, in plaats van langs rijen met producten te lopen’, vertelt hij aan Twinkle. Maar volgens Muller is het ook een manier om het personeelstekort op te lossen. Picnic liet eerder namelijk al weten moeite te hebben om geschikt personeel te vinden.

Technologie ingekocht

Picnic heeft veel van de technologie voor het nieuwe dc zelf ontwikkeld maar ook veel bestaande technologie ingekocht. Volgens de nummer 11 van de Twinkle100 is de combinatie van zoveel automatisering in zo’n grote ruimte dan ook bijzonder. ‘Een fulfilmentcenter op deze schaal hebben we nog niet veel gezien.’

Investering

Zo’n dc is natuurlijk niet gratis. Daarom kondigt Picnic vandaag aan dat bestaande investeerders maar liefst een kwart miljard euro in de online super pompen. Deze investeerders waren ook verantwoordelijk voor de investering van 100 miljoen die Picnic eerder ontving. Of Picnic meer van dit type dc’s zal plaatsen is nog niet bekend, maar volgens Muller zeker niet uitgesloten. ‘Dan moet je niet denken aan kleinere varianten, dan zullen we eerder grotere dc’s gaan bouwen.’