Twinkle | Digital Commerce

Jongeren gewaarschuwd voor online aankopen buiten de EU

2019-11-28
1000562
  • 1:39

Het kabinet is deze week een online campagne gestart om jongeren te waarschuwen voor online aankopen buiten de Europese Unie. Die campagne moet jongeren waarschuwen voor mogelijke gevaren bij de online aankopen.

Aankopen doen bij webshops als AliExpress wordt onder jongeren steeds populairder. De producten worden namelijk vaak goedkoop aangeboden. Maar meestal wordt er geen rekening gehouden met aspecten als kwaliteit, veiligheid en rechten. Vandaar dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de online campagne Laat je niet inpakken! is gestart. Via online kanalen als Snapchat en Instagram worden de jongeren – in de leeftijdscategorie 16 tot 24 jaar - sinds deze week op deze gevaren gewezen.

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer is deze campagne niet bedoeld om jongeren te weren van platforms als AliExpress. ‘Dat is uiteindelijk iedereen eigen keuze. Maar naast betere regelgeving om oneigenlijke concurrentie van deze platforms met Nederlandse ondernemers aan te pakken, wil ik met deze campagne consumenten bewuster maken van bijvoorbeeld het brandgevaar van onveilige producten.’

Vergelijken

In de campagne worden jongeren erop gewezen vooral goed te kijken naar bijvoorbeeld andere ervaringen met de webshop, maar ook of er garantie op het product zit, het teruggestuurd kan worden en of de prijs niet veel lager is dan de prijzen van hetzelfde product bij andere aanbieders. ‘Is de prijs veel lager dan bij andere winkels? Dan kan het zijn dat het product een andere kwaliteit heeft. Of dat het niet aan de Europese veiligheidseisen voldoet.’

Regelgeving aanscherpen

Juist doordat consumenten steeds vaker online aankopen buiten de EU doen, komen er steeds meer geluiden om regelgeving aan te scherpen. Dat wordt al gedaan, zo komt er per 2021 een btw-heffing op pakketten uit China die minder kosten dan 22 euro. Maar branchevereniging INretail liet eerder weten te pleiten voor een vervroegde invoering van die heffing. Ook gaf politieke partij VVD al aan dat shops buiten de EU aansprakelijk gehouden moeten worden voor als een gekocht product kapot gaat.