Twinkle | Digital Commerce

VVD wil shops buiten EU aansprakelijk stellen voor kapotte producten

2019-07-16
1000562
  • [nieuws]
  • 1:07

Als een webshop buiten de Europese Unie, zoals AliExpress, een product naar een Nederlandse consument stuurt, moet deze aansprakelijk gehouden kunnen worden als dat product kapot gaat.

Dat stelt VVD kamerlid Wybren van Haga in gesprek met het AD. Volgens hem ‘kan het toch niet zo zijn’ dat als een product van bijvoorbeeld een Chinees bedrijf kapot gaat omdat deze niet gekeurd is, de consument nergens naartoe kan omdat het bedrijf hier geen vestiging heeft.

Volgens Van Haga maken meerdere webshops van buiten de EU misbruik van de Nederlandse en Europese consumentenregels. Hij pleit dan ook voor een modernisering van de wetgeving. De partij heeft het kabinet nu gevraagd om onderzoek te doen hiernaar.

Kritiek

Het is niet voor het eerst dat de politieke partij kritiek heeft op shops als AliExpress. Onlangs gaf de VVD nog aan te willen dat het kabinet voor de Nederlandse ondernemers gaat staan. Vooral Chinese webwinkels als AliExpress zouden ervoor zorgen dat Nederlandse bedrijven last hebben van oneerlijke concurrentie. Volgens VVD-kamerlid Arne Weverling zouden er massaal pakketjes onder de kostprijs vanuit China naar Nederland worden verstuurd. ‘Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren.’

Ook de Consumentenbond gaf eerder al aan dat de garantie- en retourvoorwaarden van bedrijven als AliExpress niet geschikt zouden zijn voor de Europese markt.