Twinkle | Digital Commerce

‘Nederlandse marktplaats-verkopers in Duitsland moeten aangeven of ze btw-plichtig zijn’

2019-08-16
1000562
  • 1:22

Nederlandse bedrijven die in Duitsland actief zijn op marktplaatsen als Amazon of eBay hebben nog tot 1 oktober om aan te geven of ze btw-plichtig zijn in die landen. Doen ze dat niet, dan dreigt uitsluiting.

Daarvoor waarschuwt Dexport, gespecialiseerd in online marketing in Duitsland. Aanleiding zijn de nieuwe btw-regels, die door de Europese Commissie enkele jaren geleden werden aangekondigd en in 2021 van kracht gaan. Deze schrijven voor dat alle Europese webshops omzetbelasting moeten afdragen in het land waar de koper vandaan komt. Op dit moment wordt nog het land van de verkoper aangehouden.

Certificaat of verklaring

In Duitsland kan men echter niet wachten tot 2021. Daar nam men eind vorig jaar een wet aan die jacht moet maken op de omzetbelasting van buitenlandse webverkopers. De marktplaatsen, als Amazon en eBay, worden hierdoor verplicht om garant te staan voor de verkopers. Zowel marktplaats-verkopers die btw-plichtig als niet btw-plichtig zijn moeten voor 1 oktober actie ondernemen, meldt het bureau. De btw-plichtige verkopers moeten voor die tijd een certificaat overhandigen waarin staat dat ze zijn ingeschreven in een Duits btw-register. Dat certificaat kan alleen op eigen verzoek worden aangevraagd bij een Duits belastingkantoor.

Andersom moeten niet btw-plichtige verkopers een verklaring indienen dat ze geen certificaat nodig hebben. In beide gevallen dreigen verkopers te worden geblokkeerd als ze hun zaakje niet op tijd op orde hebben. Een verkoper is btw-plichtig in Duitsland als deze gevestigd is in dat land, jaarlijks voor meer dan een ton in Duitsland aan particulieren verkoopt of producten verstuurt vanuit Duitsland via bijvoorbeeld Amazon FBA.