Twinkle | Digital Commerce

Zorgen over online aanbieders e-sigaretten

2019-08-19
1000562
  • 1:02

Politieke partij SP maakt zich zorgen over de manier waarop online verkopers e-sigaretten aanbieden. Volgens de partij associëren veel aanbieders de e-sigaretten met een gezonde levensstijl.

SP-kamerlid Henk van Gerven gaat daarom kamervragen stellen aan Paul Blokhuis, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  Die vragen zijn opgesteld naar aanleiding van berichtgeving van actiegroep Tabaknee, meldt Distrifood. Volgens die actiegroep hebben veel onderzochte webshops die e-sigaretten verkopen geen systeem waarmee de leeftijd van de klant gecontroleerd kan worden.

In de kamervragen wordt vapeshop Mr Joy vooral als voorbeeld genoemd. Die shop zou reclame maken voor ‘e-sigaretten, vloeistoffen en bijbehorende accessoires’ met afbeeldingen die een gezonde levensstijl zouden suggereren. En dat mag niet.

Daarnaast blijken de shops niet te voldoen aan de leeftijdscontrole die verplicht is bij een dergelijke aanbieder. Het kamerlid wil van de staatssecretaris weten wat hij hieraan gaat doen.

Steekproef

Het is niet voor het eerst dat de online aanbieders van e-sigaretten tegen het licht worden gehouden. Uit een steekproef van de NOS, eerder dit jaar, bleek al dat een merendeel van deze webshops zich niet aan de reclameregels houden. Daarin staat dat de webshops niet actief reclame mogen maken en ook geen korting mogen geven.