Twinkle | Digital Commerce

VVD: pakketjes uit China moeten duurder

2019-06-27
1000562
  • 1:07

Nederlandse bedrijven hebben last van oneerlijke concurrentie van Chinese internetwinkels. Dat zegt de VVD, die wil dat het kabinet voor de Nederlandse ondernemers gaat staan.

De verwachting is dat Nederlanders dit jaar 27 miljoen in China bestelde pakketjes via de post zullen ontvangen. VVD-Kamerlid Arne Weverling zegt in het AD: ‘We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren.’

Monopolie

Weverling vermoedt dat er prijsafspraken zijn tussen PostNL en China die de prijzen nog verder drukken. Hij doelt daarmee op een overeenkomst die het Nederlandse postbedrijf in 2017 sloot met AliExpress, onderdeel van Alibaba. PostNL verkreeg hierdoor het monopolie om AliExpress-pakketjes te bezorgen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vertelde eerder deze maand aan de Tweede Kamer dat die overeenkomst geheim is en dat is oneerlijk, meent Weverling. Hij wil dat die afspraken bekend worden en de staatssecretaris voor de Nederlandse ondernemers gaat staan.

VVD wil ook dat het kabinet strenger gaat toezien op mogelijke staatssteun door de Chinese overheid aan Alibaba, die mogelijk ook de lage productprijzen verklaren.

Eerder gaf de Nederlandse Consumentenbond aan dat de retour- en garantievoorwaarden die AliExpress hanteert, niet geschikt zijn voor de Europese markt.