Twinkle | Digital Commerce

Maaltijdbezorgers krijgen verkeersles

2019-06-07
1000562
  • 1:11

Tien Nederlandse maaltijdbezorgketens gaan hun bezorgers, die op scooters maaltijden bezorgen, verkeersles geven.

Dat staat in een verklaring die door de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers (NLVVM) is ondertekend, samen met Veilig Verkeer Nederland en verzekeringsmaatschappij de Vereende. Bij de NLVVM zijn ketens als De Beren, Taco Mundo, Domino’s Pizza en Spare Rib Express aangesloten.

In de verklaring staat dat de partijen willen werken aan de verkeersveiligheid van de maaltijdbezorgers. Om dat te bereiken krijgen de bezorgers van de eerder genoemde ketens een verkeerstraining. Ook wordt er meer ingezet op efficiënte maaltijdbereiding in plaats van snelle en gehaaste bezorging.

Gouden regels

De organisaties hebben vorig jaar al vijf gouden gedragsregels opgesteld voor de bezorgers, deze zijn ook opgenomen in de verklaring. Dit omvat regels als ‘ik hou me aan de maximumsnelheid’ en ‘Ik kijk niet op mijn telefoon en bel niet tijdens het rijden’. Een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland meldt onder andere tegen de NOS: ‘De ondernemers in de maaltijdbezorging werken met jonge verkeersdeelnemers die met betrekking tot verkeersveiligheid tot een van de grootste risicogroepen behoren.’ Volgens de woordvoerder is het daarom belangrijk dat de ondernemers veel doen om ‘de veiligheid van de bezorgers te waarborgen.’

Dit alles moet ervoor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren met maaltijdbezorgers. In 2017 en 2018 reden bezorgbrommers bijna zes keer vaker schade dan privébestuurders, rekende de Vereende uit.

Bezorgdiensten als Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats zijn niet aangesloten bij de NLVVM, en doen nu dus ook niet mee aan het initiatief.