Twinkle | Digital Commerce

Zijn prijsafspraken echt zo slecht?

2019-05-16
1000562
  • [opinie]
  • 1:30

Prijsafspraken zijn juridisch verboden. Toch is het maar de vraag of de consument hier de dupe van is.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil leveranciers aanpakken die minimumprijzen voor hun afnemers bepalen, dit konden wij een kleine maand terug al lezen. Nu ben ik helemaal voor eerlijke concurrentie, toch heb ik het gevoel dat veel webwinkeliers deze prijsafspraken niet als iets negatiefs ervaren.

Onder druk

De laatste jaren staat de marge voor webwinkeliers onder druk. Enerzijds heb je de kleine starters die marktaandeel proberen te verkrijgen door te stunten met prijzen. Anderzijds heb je de multinationals die het geen probleem lijken te vinden om met verlies marktaandeel te kopen.

En alsof dat nog niet genoeg is, heb je Chinese partijen die producten (die al weinig kosten) ook nog eens voor niets helemaal naar Nederland verschepen. De hardwerkende MKB’er zit vast tussen deze vuren.

Gezonde marges

Veel van die MKB’ers zijn dan ook blij met leveranciers die zorgen voor gezonde marges op verkochte producten. Hierdoor kan er op iets anders geconcurreerd worden dan op prijs, bijvoorbeeld op persoonlijke service.

Dat prijsafspraken juridisch verboden zijn, mag duidelijk zijn. Toch is het maar de vraag of de consument de dupe is van deze prijsafspraken.

Handjevol reuzen

Voor mijn gevoel is het op de lange termijn veel schadelijker dat grote partijen hele markten opkopen door groei boven winst te plaatsen. Het resultaat is dat de consument in de toekomst nog maar bij een handjevol reuzen terecht kan. Volgens mij is de consument daarvan pas écht de dupe…

Ruggengraat van de economie

Laten we dus met zijn allen zorgen voor eerlijke concurrentie. Geen gesubsidieerde en belastingvrije Chinese import, het voorkomen dat reuzen monopolies opbouwen door markten te kopen én een beetje ondersteuning van de ruggengraat van onze economie, het MKB. Dan zijn prijsafspraken helemaal niet meer nodig om als ondernemer je brood te kunnen verdienen…