Twinkle | Digital Commerce

'Leveranciers verplichten webwinkels tot minimumprijzen'

2019-04-19
1000562
  • [nieuws]
  • 1:10

Leveranciers zouden onterecht webwinkels dwingen minimumprijzen te hanteren bij de verkoop van producten. Als zij dit niet doen, worden ze niet meer beleverd.

Dat schrijft de NOS, die daarover met een webwinkelier sprak. Uit het artikel blijkt niet dat dit daadwerkelijk nog op grote schaal plaatsvindt, al laat waakhond ACM weten 'best veel' meldingen daarover te ontvangen.

Deze verticale prijsbinding is niet toegestaan. Zo schrijft de ACM voor. Een leverancier mag een afnemer, in dit geval de webwinkel, niet belemmeren in zijn vrijheid om zelf zijn verkoopprijs te bepalen. Een maximum verkoopprijs en adviesprijs mag wel, zo valt te lezen. De verticale prijsbinding is niet toegestaan, omdat dit vrije concurrentie belemmert.

Onderzoek

De ACM roept nu webwinkels, die hier last van hebben, op zich te melden. Afgelopen jaar liet de autoriteit nog weten een onderzoek te starten naar deze praktijken. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete verwachten van maximaal 10 procent van de omzet. Het blijkt echter lastig te controleren. Omdat deze afspraken vaak mondeling gemaakt worden, zo klinkt het. Deze praktijken zouden zich onder meer voordoen bij elektronicawebwinkels.

Het is niet voor het eerst dat de relatie tussen webwinkel en leverancier of fabrikant met betrekking tot prijsafspraken aan het licht komt. Zo bleek enkele jaren geleden uit een grootschalig onderzoek van de Duitse brancheorganisatie BVOH, dat vooral veel kleinere webwinkels veel omzet missen omdat fabrikanten hun tegenwerken.