Twinkle | Digital Commerce

PostNL mag pakketprijzen verhogen

2017-11-11
10241024
  • 1:11

PostNL gaat de standaardtarieven voor pakketverzending vanaf 1 augustus verhogen. Zo stijgt het basistarief voor binnenlandse pakketten met 20 eurocent. De prijsverhogingen vallen binnen de wettelijke bandbreedtes, heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld.

De ACM heeft het besluit vandaag kenbaar gemaakt op zijn website. Voor wijzigingen aan diensten die vallen onder de Universele Postdienst (pdf), waaronder de tarifering, moet PostNL goedkeuring hebben van de toezichthouder. Die heeft de ACM gegeven.

Nieuwe tarieven
PostNL maakt ook op zijn eigen website melding van de prijswijzigingen per 1 augustus aanstaande. Voor binnenlandse pakketten wordt het basistarief (tot 10 kilogram) met 20 eurocent verhoogd, tot 6,95 euro. Ook het verzenden van aangetekende pakketten en pakketten met verzekerservice wordt duurder. Pakketten naar het buitenland worden alleen duurder als deze aangetekend of met verzekerservice worden verzonden.

Ophaalpakketten
Uit de publicatie van de ACM blijkt dat PostNL medio september een nieuwe dienst zal introduceren: ophalen op het postkantoor. ‘Hiermee is het mogelijk om binnenlandse pakketten naar een postvestiging te verzenden. De ontvanger krijgt dan een bericht dat het pakket kan worden opgehaald bij de postvestiging.’ De toezichthouder meldt dat PostNL een beperkte afzet verwacht van deze ‘ophaalpakketten’. Begin volgend jaar moet het bedrijf de ACM informeren over de ontwikkeling van de dienst. Mogelijk worden de pakkettarieven op basis van het daadwerkelijke volume nog bijgesteld.