Twinkle | Digital Commerce

EBay bestraft dropshippers en beschermt verkopers

2019-05-01
1000562
  • 1:29

Begin dit jaar kondigde eBay aan met verschillende maatregelen te komen om zijn verkopers te beschermen. De marktplaats voegt daad bij het woord en kondigt een aantal nieuwe stappen aan.

Zo worden verkopers die andere retailers of marktplaatsen gebruiken om rechtstreeks naar de consument te leveren, lager geplaatst in de zoekresultaten van de marktplaats. Volgens eBay is dit in strijd met de het reglement wat betreft dropshipping. Verkopers die uit eigen voorraad leveren of dat via groothandels doen worden hierdoor beter zichtbaar, aldus eBay.

Reviews

Daarnaast worden verkopers beter beschermd bij retouren. Als een verkoper gratis retourneren aanbiedt, en een product blijkt beschadigd of geopend te zijn bij terugkomst, krijgen zij deels hun geld terug. Ook geeft eBay aan strenger te controleren op reviews. Mocht een consument een negatieve review plaatsen over een verkoper over iets waar de desbetreffende partij niets aan kan doen, zoals het weer of vertraagde levering, of als blijkt dat producten toch wel op tijd aankomen terwijl wordt gesuggereerd dat dit niet zo is, dan verwijdert eBay deze reviews.

Meer maatregelen

De nieuwe maatregelen zijn overigens nog maar een deel van de nieuwe stappen van eBay. Het bedrijf geeft aan tegen de zomer met nieuwe maatregelen te komen om de verkopers te beschermen. Deze zijn dan meer gericht op de ‘staat van dienst’ van de verkopers, aldus de marktplaats.

De nieuwe regels zijn nodig, omdat veel verkopers te maken krijgen met valse claims of frauduleuze retouren. Scott Cutler, senior vice president Americas bij eBay, liet eerder weten: ‘Ik denk dat veel van onze verkopers het gevoel hebben dat we de slinger te ver hebben doorgeschoven om alleen op kopers te focussen. Het beveiligen van verkopers is een gebied waarop ik verwacht dat we een aantal goede zetten zullen doen in 2019.’