Twinkle | Digital Commerce

Albert Heijn start bezorging in Zeeland

2019-04-05
43742460
  • 1:58

Inwoners van Zuid-Beveland en Walcheren kunnen binnenkort boodschappen laten bezorgen door Albert Heijn. Vanaf mei komt de marktleider bij ongeveer honderdduizend Zeeuwse huishoudens langs de deur.

Dat vertellen Martine van Oostrum en Machiel Tiddens, respectievelijk verantwoordelijk voor marketing en e-commerce bij Ah.nl, aan Twinkle.

Bezorging in Zeeland

De uitbreiding in het lang ‘verwaarloosde Zeeland’ (bron: Foodmagazine, juni 2017), betekent dat Albert Heijn gaat leveren in onder andere Goes, Middelburg en Vlissingen. Op dit moment bezorgt alleen een aantal Zeeuwse franchisenemers orders vanuit lokale supermarkten, vanaf mei worden Zuid-Beveland en Walcheren vanuit AH's Home Shop Center in Eindhoven bediend. Andere eilanden volgen mogelijk later.

Besteldrempel

Albert Heijn probeert de aantrekkelijkheid van zijn online bestelservice ook op het bestaande bezorgterrein te vergroten. Om een veelgehoorde klantwens te honoreren en tot een betere orderspreiding te komen, besloot de nummer 5 van de Twinkle100 vorig jaar om de (overal geldende) besteldrempel voor bezorging op woensdag en donderdag te verlagen van 70 naar 50 euro. Inmiddels, zo bevestigen Van Oostrum en Tiddens, is de dinsdag daar na een proefperiode structureel bijgekomen.

Innovatie-framework

De Zaanse grootgrutter was afgelopen week de grote winnaar bij de Shopping Awards. De jury prees Albert Heijn om zijn lef en daadkracht. Uit het rapport: 'Dankzij het innovatie-framework kunnen snel prototypes in de markt worden gezet, waarbij het oplossen van klantproblemen centraal is komen te staan.’

Allerhande Kookt

Een voorbeeld daarvan is een pilot met slimme sloten (mogelijk straks in combinatie met bodycams voor bezorgers) en een test met een eigen bezorgrobot. Ook Allerhande Kookt is een uitvloeisel van 'test & learn', zoals Tiddens het iteratieve ontwikkelproces noemt. Onder die naam bereidt Albert Heijn zelf maaltijden, die in Amsterdam worden bezorgd door Thuisbezorgd.nl en Deliveroo.

In het Financieele Dagblad liet AH’s Carlijn Olthof (VP foodservice) gisteren weten dat dagelijks ongeveer vijftig AH-maaltijden uit eigen keuken worden bezorgd. 'We beginnen net, maar ik droom groot: een bezorgkeuken in alle grote Nederlandse steden zou mooi zijn. Maar voorlopig zijn we nog lerende.’

FoodFirst Network

Dat de marktleider niet stilzit bleek begin deze week nog maar eens uit de overname van ‘online leefstijlplatform’ FoodFirst Network.

Een interview met Martine van Oostrum en Machiel Tiddens over de digitale stappen van Albert Heijn vind je in het aprilnummer van Twinkle, dat binnen twee weken op de mat valt.

Lees ook: Jumbo in Zeeland van start met bezorgdienst (27 februari 2019)