Twinkle | Digital Commerce

Albert Heijn zet ambities kracht bij met maaltijdbezorging

2019-01-10
1000562
  • [nieuws]
  • 2:14

Vrij recent kondigde Albert Heijn bij monde van Wouter Kolk, ceo Ahold Delhaize Europa en Indonesië, aan in te zetten op verse maaltijdbezorging. Nu, amper een maand later, lanceert de supermarkt de dienst ‘Allerhande Kookt’.

Vanaf morgen wordt vanuit een zogeheten ‘dark kitchen’ in Amsterdam een selectie favoriete gerechten uit de Allerhande vers bereid en zeven dagen per week bezorgd. Binnen een half uur staan de gerechten bij de consument rond etenstijd op tafel. Thuisbezorgd.nl en Deliveroo nemen de levering op zich.

De desbetreffende keuken bevindt zich in Amsterdam Oud-West. Maaltijden worden dan ook niet in heel Amsterdam geleverd maar in grote delen van Amsterdam West, Centrum en Zuid, vertelt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh aan Twinkle. 'Thuisbezorgd.nl en Deliveroo houden een straal aan van 2,5 a 3 kilometer. Je wilt namelijk dat de maaltijden warm bezorgd worden.' Vooralsnog blijft de dienst in Amsterdam, al kijkt de retailer wel naar andere regio's. 'Het is niet zo dat we mikken op landelijke dekking. Ook omdat er misschien niet in alle regio's behoefte aan is', vervolgt de zegsvrouw. 'We kijken dan ook naar de behoefte per regio. Die is er zeker ook buiten Amsterdam. Bij succes willen we uitbreiden.'

Inspelen op behoefte

Met de dienst wil Albert Heijn inspelen op de groeiende markt van maaltijdbezorging. Uit cijfers van FoodService Instituut Nederland(FSIN) bleek deze week nog dat de omzet binnen die tak vorig jaar met 13,4 procent is toegenomen naar 1,7 miljard euro. Albert Heijn geeft aan binnen die markt dan ook veel kansen te zien. ‘We zien een toenemende behoefte bij onze klanten aan goede maaltijden zoals je die zelf ook zou maken, zonder dat je daarvoor de keuken in hoeft’, verklaart directeur commercie Marit van Egmond. ‘Dat is precies wat we met Allerhande Kookt doen: de gerechten die je normaal zelf zou koken, maken wij nu voor je en staan binnen een half uur lekker warm op tafel.’ De dienst wordt in eerste instantie in een groot gedeelte van Amsterdam aangeboden. Albert Heijn noemt het combineren van diverse gerechten in één bestelling als groot voordeel.

AH to go

Met Allerhande Kookt breidt Albert Heijn ook de samenwerking met maaltijdbezorgers uit. Een maand geleden kondigde het bedrijf aan met Thuisbezorgd.nl de samenwerking aan te gaan. Consumenten kunnen sindsdien bij twee AH to go-filialen in Amsterdam verse producten bestellen. Deze worden vervolgens met een e-bike opgehaald en gratis bij de klant bezorgd.

Transformatie

De verse maaltijdendienst is ook de eerste concrete stap binnen de eerder aangekondigde transformatie van Albert Heijn. Dit jaar wil de supermarkt 150 winkels ombouwen. Daarbij moet meer ruimte komen voor versafdelingen. Die ruimte komt er door een verschuiving van het aantal productcategorieën naar Ah.nl en bol.com. Producten zoals dierenvoeding en schoonmaakmiddelen worden steeds vaker online besteld.