Twinkle | Digital Commerce

Sporten zonder abo

2019-03-15
1000562
  • [interview]
  • 1:28

Iedereen overal toegang bieden tot sportfaciliteiten, zonder abonnement. Dat is het doel van SportAny. Gebruikers boeken en betalen via de app.

‘Nagenoeg overal is een abonnement nodig om te kunnen sporten. Gek eigenlijk dat je niet gewoon daar waar je op dat moment bent kunt gaan sporten, dat je je eerst in de file moet storten om in de buurt van je woonplaats naar je “eigen” sportactiviteit te gaan’, zegt Jophri Janssen, oprichter van SportAny. Hij ziet zijn platform als de Parkmobile van de sport door keuzevrijheid van locatie, de diversiteit van het aanbod en de flexibiliteit. In de app kies je een sport, yoga of beweegactiviteit en dan zie je wat er in de buurt van waar je je bevindt te doen is. Inmiddels zijn activiteiten te boeken bij locaties in twaalf steden. ‘SportAny is met, voor en door gebruikers ontwikkeld. Omdat het geen abonnementen aanbiedt, kunnen aanbieders van sport en sportgerelateerde activiteiten het inzetten náást hun eigen abonnementsmodel’, aldus de oprichter. Hij verwacht dat de bekendheid en deelname aan SportAny zich via mond-tot-mondreclame flink uitbreidt. ‘Wij creëren onze eigen community uit ambassadeurs. Aanbieders krijgen meer sporters over de vloer, en “leden” nodigen hun vrienden uit om ook te komen. Dat scheelt gratis proeflessen.’ Er bestaat ook een loyaliteitsprogramma waarbij gebruikers SportCoins krijgen als ze aanbieders en/of afnemers uitnodigen of als ze reviews schrijven.

Het verdienmodel bestaat uit 1,49 euro per geboekte sportsessie plus 5 procent van het aan de eindgebruiker berekende bedrag. Gebruikers betalen via de app in SportCoins – die op hun beurt via iDeal te verkrijgen zijn.

Binnenkort verwacht Janssen een matching tool operatief te hebben: Sport With Any. ‘Zie het als een soort Tinder; hiermee kunnen mensen anderen uitnodigen om te komen sporten.’ Daarnaast is het zijn ambitie om volgend jaar in dertig steden prominent met SportAny aanwezig te zijn.