Twinkle | Digital Commerce

PostNL stopt met contracting in sorteercentra

2019-02-20
1000562
  • [nieuws]
  • 1:08

PostNL schakelt over op de inhuur van uitzendkrachten in zijn pakkettensorteercentra. Het bedrijf wil daarmee duidelijkheid verschaffen in de maatschappelijke discussie over contracting.

Die vorm van werkverschaffing duidt vakbond FNV aan als een 'schijnconstructie', omdat PostNL personeel uitgezonden via vaste contracting partners als Tempo Team en Young Capital niet volgens de eigen cao hoeft te betalen. Daardoor hebben deze voor PostNL goedkope werknemers, anders dan reguliere uitzendkrachten, geen recht op bijvoorbeeld pensioenopbouw en ontvangen zij het minimumloon.

Afbouwen

Vakbond FNV protesteert al langer tegen dit fenomeen; ook PostNL zelf spreekt nu van 'recente discussie' daarover. 'Daarom is er nu samen met contractingpartners besloten om commerciële contracting zo snel mogelijk af te bouwen', meldt het bedrijf. 'PostNL start met afbouwen in 2019 en uiterlijk in 2020 gaan de laatste pakkettensorteercentra over op uitzenden.'

Opschalen

De vervoerder maakt in tijden van piekdrukte, die vanwege de groeiende e-commerce markt steeds vaker voorkomen, veelvuldig gebruik van bezorgers via onderaannemers. 'Wij hebben ooit gekozen voor contracting omdat onze partners in staat zijn om het sorteerproces beter uit te voeren en de wens om maximaal ontzorgd te worden in de aansturing van onze sorteerprocessen', zegt directeur Pakketten & Logistiek Liesbeth Kaashoek. Dit jaar komen er alvast minimaal 500 extra pakketbezorgers in vaste dienst bij, belooft PostNL.