Twinkle | Digital Commerce

Vertrouwen consument duikt in de min

2019-02-20
1000562
  • [nieuws]
  • 1:10

Het consumentenvertrouwen is in vier jaar niet zo slecht geweest als nu. Vorige maand kwam het vertrouwen nog net in de plus uit, in deze maand duikelt dit in de min (-2).

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Consumenten zijn vooral negatief over hun financiële situatie in het afgelopen jaar. Ook voor het doen van grote aankopen, zoals huizen of auto’s, zijn de tijden minder gunstig. Hoewel dat laatste nu nog nipt in het groen staat, schommelde dit vertrouwen in het jaar 2018 nog rond de twintig punten. Sinds juli 2018 is er sprake van een vrije val van het consumentenvertrouwen.

In de afgelopen twaalf maanden waren consumenten nog positief over de economische ontwikkelingen in Nederland (+14). De komende periode zien ze dat een stuk somberder in (-13).

Bovengemiddeld

Hoewel nog in de min, staan consumenten positiever (-3) tegenover hun financiële plaatje in de komende twaalf maanden in vergelijking met de afgelopen twaalf maanden (-8). Het CBS weet ook nog een positieve noot aan het verhaal te geven. Het huidige negatieve consumentenvertrouwen is nog altijd hoger dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-3).

Het bureau meet het consumentenvertrouwen op basis van een maandelijkse enquete waarin consumenten worden gevraagd naar hun financiële voortuizichten en het vertoruwen dat ze hebben in de economie.