Twinkle | Digital Commerce

Rabobank introduceert betaaldienst Safe2Pay

2019-02-20
1000562
  • 1:25

Daags nadat PSD2 van kracht is geworden in ons land, introduceert Rabobank zijn nieuwe betaaldienst Safe2Pay: die moet kopers en verkopers extra zekerheden bieden, met name bij online handel in producten met hoge waarde.

Gebruikers van de betaaldienst storten het geld voor hun aankoop naar Safe2Pay, dat de betaling vasthoudt tot levering van het product: op dat moment ontvangt de verkoper het bedrag. Die constructie is vergelijkbaar met de Gelijk Oversteken-regeling van Marktplaats, gefaciliteerd door het Online Betaalplatform. Consumenten hoeven geen klant te zijn van de Rabobank om gebruik te kunnen maken van Safe2Pay.

Smart contracts

De bank ontwikkelde Safe2Pay in samenwerking met fintech start-up GoCredible, die de smart contracts voor de betaaldienst levert: daarin worden betaalcondities tussen koper en verkoper vastgelegd. Via een API kunnen bedrijven hun systeem op die contracten aansluiten. Online autohandelaar CarFY is launching customer bij de start van Safe2Pay.

Nieuw perspectief

Een logische keuze, gezien de extra zekerheid die Safe2Pay volgens Rabobank biedt voor e-commerce spelers met hoge bonbedragen. 'De smart contracts constructie zorgt voor minder financieel risico als er niet betaald of geleverd wordt', aldus de bank. 'Ook is Rabo Safe2Pay in veel gevallen voordeliger dan bijvoorbeeld betalen met creditcard of achteraf betalen met AfterPay. Dat biedt een nieuw perspectief voor bedrijven die overwegen producten met een hoge waarde online te gaan verkopen.'

Ook GoCredible ziet potentie voor het webwinkellandschap: 'Je hoeft als koper niet meer de deur uit voor een grote aankoop. Als ondernemer kun je je onderscheiden en creëer je een groter afzetgebied met een online betaaldienst die de koper zekerheid biedt.'