Twinkle | Digital Commerce

Reeks webshopfraudeurs opgepakt

2018-12-12
1024512
  • [nieuws]
  • 1:16

De politie heeft de afgelopen dagen drie webshopoplichters en een webshophacker in de kraag gevat. De vier cybercriminelen, van wie er twee samenwerkten, hebben tezamen voor honderdduizenden euro's schade aangericht.

In het Noord-Brabantse Asten arresteerde de politie een 70-jarige man, afkomstig uit Venlo, wegens grootschalige internetoplichting. De verdachte verkocht onder meer fietsen en drones via allerlei malafide online shops en verdiende opgeteld zo'n 160.000 euro aan de oplichtingspraktijken.

Maandagavond werden daarnaast een 26-jarige man uit Arnhem en een 16-jarige jongen uit Doesburg in de boeien geslagen: zij bestelden op internet pakketten op naam van anderen en haalden die af bij de betreffende shops. Ze konden in Ugchelen worden opgepakt na aangifte van één van hun slachtoffers, dat diezelfde dag orderbevestigingen had ontvangen.

Ook een 45-jarige hacker liep afgelopen maandag tegen de lamp: hij wordt verdacht van het hacken van een webshop die onder meer diergeneesmiddelen verkoopt. Zijn motief lijkt in de zakelijke sfeer te liggen: 'Er wordt niet uitgesloten dat iemand anders de opdracht heeft gegeven om de site te hacken, mogelijk om een concurrent een gevoelige slag toe te brengen. Meerdere aanhoudingen worden op dit moment dan ook niet uitgesloten', aldus de politie.

Optreden

Tijdens de decembermaand duikt gewoonlijk een veelvoud aan malafide shops op, ten opzichte van andere maanden. Hoewel het aantal aangiftes van oplichting via neopshops in 2017 lager lag dan daarvoor, trad de politie vorig jaar twaalf keer zo vaak op tegen webwinkelcriminelen.