Twinkle | Digital Commerce

Betrapte Belgische nepshops na 24 uur offline

2018-11-28
1024512
  • [nieuws]
  • 1:04

Een nieuwe samenwerking tussen DNS Belgium en de FOD Economie moet ervoor zorgen dat malafide webshops, die met name in december vaak opduiken, al na 24 uur offline gehaald worden.

Vanaf 1 december zorgen de domeinbeheerder en de overheidsinstantie er samen voor dat een verdachte shop binnen een etmaal op zwart staat, waar daar tot dusver twee weken voor nodig waren. DNS Belgium schrapt daarbij op rechtstreeks verzoek van FOD Economie domeinnamen die gebruikt worden voor frauduleuze webshops of waar shops gehuisvest zijn die phishing-sites herbergen.

Veilige zone

'Dit protocol zal ons toelaten om samen met de FOD Economie nog gerichter op te treden tegen mogelijke misbruiken waarbij .be-domeinnamen zijn betrokken', zegt Philip Du Bois, general manager DNS Belgium. 'Het onderstreept onze ambities voor een kwaliteitsvolle en veilige .be-zone die de geschikte voedingsbodem vormt voor de verdere ontwikkeling van het internet.'

Nederland

In Nederland werd het proces van het offline halen van nepshops vorig jaar oktober versneld dankzij een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, het Landelijk Meldpunt Internetoplichting en twaalf betaaldiensten. Sindsdien kunnen shops na drie aangiftes van fraude geblokkeerd worden.