Twinkle | Digital Commerce

Justitie blokkeert webshops bij drie aangiftes

2017-11-11
1000562
  • 1:01

Het Openbaar Ministerie, het Landelijk Meldpunt Internetoplichting en twaalf betaaldiensten hebben de handen ineen geslagen om het betaalverkeer van frauduleuze webshops bij drie of meer aangiftes te blokkeren.

Dankzij de nieuwe samenwerking kunnen de rekeningen van malafide online verkopers nu ook worden bevroren zonder een lopend justitieel onderzoek. Zodra de politie toestemming geeft, kunnen aan het verbond deelnemende betaalpartijen zelf actie ondernemen jegens de webshops in kwestie.

Aangiftes onderzoeken

Het is wél belangrijk dat aangiftes goed worden onderzocht, zodat zwartmakerij wordt vermeden, benadrukt Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen tegenover AD. 'Ik ga er vanuit dat de politie wel kijkt naar de afkomst van die aangiftes en dat ze checken of het niet om drie particulieren gaat die toevallig ruzie hebben met iemand van de betreffende webshop.'

Betaaldienstveleners

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting hoopt op korte termijn meer betaaldienstverleners aan te kunnen sluiten op de samenwerking. Met PSD2 in het vooruitzicht zullen dat er op korte termijn een stuk meer worden; om frauduleuze webshops via de nieuwe maatregel aan banden te leggen, zal het aantal aangesloten partijen daarom evenredig moeten groeien.