Twinkle | Digital Commerce

'Bijna alle webshops benadelen mensen met beperking'

2018-10-02
1000562
  • [nieuws]
  • 1:27

Webwinkels bevatten gemiddeld dertien soorten obstakels voor mensen met een functiebeperking. Veel shops voldoen zelfs niet eens aan de helft van de criteria voor digitale toegankelijkheid. Dat concludeert Stichting Accessibility op basis van eigen onderzoek.

In opdracht van het College voor de Rechten van de Mens nam de stichting webwinkels, reisorganisaties en energiebedrijven onder de loep. Bij het toetsen op geldende criteria bleek dat geen enkele website aan de volledige lijst voldeed. De resultaten wijzen uit dat er nog veel te winnen valt op het gebied van digitale toegankelijkheid, vindt de stichting, die concludeert dat webwinkels niet voldoende urgentie voelen op dat vlak. In een blogpost riep Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen het Nederlandse e-commerce landschap gisteren op actie te ondernemen.

Formulieren en menu's

Websites blijken vooral tekort te schieten wanneer bezoekers iets willen regelen, aldus Stichting Accessibility. Mensen met een beperking ondervinden problemen bij het plaatsen van een bestelling wanneer zij bijvoorbeeld een formulier moeten invullen of uitklapmenu's tegenkomen. Ook ontstaan problemen bij afbeeldingen zonder omschrijving, tekstkleuren die wegvallen tegen de achtergrond en 'onbegrijpelijke teksten' bij links.

Positieve uitzondering

De onderzoekers wijzen naar Ebay.nl als positieve uitzondering: dat scoorde bovengemiddeld. Daarbij speelt waarschijnlijk mee dat eBay van oorsprong afkomstig is uit de Verenigde Staten, waar strenge wetgeving op het gebied van online toegankelijkheid van kracht is.

Keurmerken

De Nederlandse wet schrijft winkels voor hun websites 'stap voor stap toegankelijk te maken'. Om dat proces te versnellen, wijst Stichting Acessibility op het belang van de rol van keurmerken en werkt daarom samen met Thuiswinkel.org. Het partnerschap leidde eerder dit jaar al tot het opzetten van een aan onderzoeksplatform ShoppingTomorrow verbonden expertgroep, die zich speciaal toelegt op digitale toegankelijkheid.