Twinkle | Digital Commerce

Raad van State: 'Tilburgse showroom Fietsenwinkel.nl geen internetbedrijf'

2018-10-26
1000562
  • 1:20

De activiteiten van Fietsenwinkel.nl in de vestiging op een Tilburgs bedrijventerrein vallen niet onder de categorie 'postorder- of internetbedrijf', oordeelt de Raad van State. Het bedrijf krijgt zijn omgevingsvergunning definitief niet terug.

Dat is de uitspraak in het hoger beroep dat Fietsenwinkel.nl indiende bij de Raad van State, over het terugtrekken van de vergunning door de gemeente Tilburg. Dat gebeurde na klachten van concurrenten: filialen op het terrein moeten minimaal 1.000 vierkante meter groot zijn, maar Fietsenwinkel.nl handelde vanuit een pand van 640 vierkante meter.

Vorm van detailhandel

'Gelet op de omvang van de winkel en in aanmerking genomen dat de winkel volgens haar website zes dagen per week geopend is voor bezoekers en de daarmee samenhangende ruimtelijke uitstraling van handelsactiviteiten, is de Afdeling van oordeel dat de activiteiten van Fietsenwinkel moeten worden aangemerkt als een vorm van detailhandel en daarom niet kunnen worden aangemerkt als een internetbedrijf', aldus de Raad van State in haar uitspraak. 'Daarbij is mede van belang dat Fietsenwinkel verschillende vergelijkbare winkels in het land heeft en dat de fietsen die door Fietsenwinkel online worden verkocht niet ter plaatse van de desbetreffende locatie worden opgeslagen.'

Gelijkheidsbeginsel

Die definitie betekent dat voor Fietsenwinkel.nl geen uitzondering gemaakt kan worden op het vereiste vloeroppervlak, waardoor het bedrijf niet langer vanuit de locatie mag handelen. Waarom voorganger Bruynzeel dat wél mocht, zoals de advocaat van Fietsenwinkel.nl aanvoerde, kan de gemeente Tilburg niet verklaren; het een beroep op het gelijkheidsbeginsel door Fietsenwinkel.nl mocht niet baten.