Twinkle | Digital Commerce

‘Verbeter infrastructuur binnenstad voor komst LEVV’s’

2018-08-28
1000562
  • 1:06

Licht elektrische vrachtvoertuigen, afgekort LEVV’s. Grote bedrijven als Coolblue, wehkamp, Picnic en PostNL gebruiken ze al. En steeds meer bedrijven zetten ze in, als duurzame oplossing.

Om het inzetten van de LEVV's, vaak een fiets, bromvoertuig of compact voertuig met elektrische ondersteuning of aandrijving, te versnellen, is het van belang dat de stedelijke infrastructuur wordt verbeterd, onder meer door ontwerprichtlijnen op de juiste wijze toe te passen. Dat blijkt uit onderzoek van het LEVV-LOGIC-project: een samenwerking tussen de Hogescholen van Amsterdam, Rotterdam en Arnhem/Nijmegen met logistieke dienstverleners, verladers, voertuigaanbieders, netwerkorganisaties, kennisinstellingen en gemeenten.

Het invoeren van LEVV´s in de stadslogistiek kent veel aandachtspunten. Zo vraagt de bedrijfsvoering met de voertuigen om een goede locatie van hubs, robuuste processen, ondersteunende ict, meewerkende medewerkers en een goede organisatie. Naar schatting kan 10 tot 15 procent van de bestelritten in de stad duurzaam worden vervangen. Dit zou in steden als Rotterdam en Amsterdam gaan om drie- tot vierduizend LEVV's. Bij verladers en logistiek dienstverleners is nog weinig urgentie om LEVV's in te zetten, vooral omdat de inzet relatief kostbaar is tegenover elektrische bestelauto's, die een groter laadvermogen hebben en tevens sneller zijn.

Lees ook:
'Duurzame stadsbezorging: indien de wil er is...' (Twinkle 11-11-2016)
'Wehkamp in zee met Fietskoeriers.nl' (Twinkle 24-11-2017)
'Van blauwe bussen naar blauwe fietsen: CoolblueFietst' (Twinkle 03-04-2018)