Twinkle | Digital Commerce

Steeds meer Duitse nepshops: miljoenen gedupeerden

2018-08-28
1000562
  • [nieuws]
  • 1:16

Meer dan vier miljoen Duitsers zijn al het slachtoffer geworden van nepwebwinkels. Het aantal valse shops groeit in alarmerend tempo bij de oosterburen, blijkt uit onderzoek van de Duitse regionale omroep SWR.

Volgens waakhond Marktwächter Digitale Welt zijn 4,4 miljoen Duitsers opgelicht door internetcriminelen, die via nepshops hun inloggegevens buitmaakten of betalingen ontvingen voor artikelen die nooit geleverd werden. 'Een groot probleem', aldus Kirsti Dautzenberg van de consumentenorganisatie.

Geprofessionaliseerd

In tegenstelling tot een paar jaar geleden zijn de malafide webwinkels geprofessionaliseerd, concludeert de omroep. Productfoto's en -informatie zijn van hoge kwaliteit en keurmerken, belasting- en contactgegevens, hoewel vervalst, staan 'netjes' vermeld. SWR stuitte op nepshops in allerlei uiteenlopende productcategorieën; bekende merkproducten staan daarbij vaak centraal. De MDW ontdekte tijdens het onderzoek ongeveer een miljoen valse webwinkels bij de oosterburen, maar vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Nederland: 1 op 4 shops nep

Ook in eigen land vormen malafide webshops een groeiend probleem. De Consumentenbond liet in juni nog zo'n 850 shops van internetoplichters offline halen. De politie meldde begin dit jaar maar liefst twaalf keer vaker te zijn opgetreden tegen frauduleuze shops in 2017 dan in 2016. Volgens de Consumentenbond telt Nederland waarschijnlijk zo'n 25.000 tot 35.000 malafide webshops, tegenover 90.000 bonafide. Dat zou betekenen dat er tegenover elke drie 'echte' webwinkels één oplichtersshop bestaat.

Lees ook: 'De zwarte markt zorgt voor rode cijfers' (06-06-'180