Twinkle | Digital Commerce

Fietsenwinkel.nl opnieuw voor de rechter

2018-08-17
1000562
  • [nieuws]
  • 2:02

Stella Fietsen en Fietsenwinkel.nl staan binnenkort tegenover elkaar in de rechtszaal. Volgens Stella heeft Fietsenwinkel.nl e-bikes van zijn merk aangeboden, bovendien tegen hogere prijzen en nadelige levercondities, terwijl er geen dealerschap bestaat tussen beide partijen.

Dat schrijft vakblad Tweewieler, dat in oktober vorig jaar melding maakte van de verkoop van Stella-fietsen door Fietsenwinkel.nl. Het zou daarbij vooral gaan om 'Tweedekansjes': producten die licht beschadigd zijn en met korting aangeboden worden.

Stella liet per ommegaande weten daar niet mee in te stemmen: het bedrijf werkt niet met dealers, maar levert rechtstreeks aan de consument vanuit zijn fabriek in Nunspeet. Ook levert het doorgaans binnen vijf dagen, terwijl Fietsenwinkel een levertijd van minimaal vier weken communiceerde. Ten slotte zouden prijzen ook flink zijn opgedreven, volgens Stella tot wel zeventig procent. Zo stond damesfiets Allegra, die bij Stella zelf 999 euro kost, bij Fietsenwinkel.nl voor 1.699 euro te koop.

'Lokkertje'

De fabrikant beticht Fietsenwinkel.nl van het inzetten van de merknaam Stella als 'lokkertje', om geïnteresseerden vervolgens naar het eigen e-bike merk Brinckers te dirigeren. 'In de gesprekken met potentiële klanten van Fietsenwinkel.nl voor een Stella e-bike, waarvan wij er verschillende hebben gedocumenteerd voor de rechtszaak, wordt door Fietsenwinkel.nl naar Stella gewezen als de boosdoener die niet kan leveren', aldus de fietsverkoper.

Stella eiste vorig jaar oktober dat de webwinkel zijn modellen direct van de site verwijderde. Dat gebeurde echter pas nadat Stella onlangs aankondigde juridische stappen te ondernemen.

Fietsenwinkel.nl zelf geeft tegenover Tweewieler aan niet te willen reageren op lopende rechtszaken.

De aanklacht volgt niet lang na het einde van een jarenlang conflict tussen Fietsenwinkel.nl en fietsfabrikant Accell, waarbij de rechter in het voordeel van Accell besliste. Dat weigerde zijn lopende contract met IBG, moederbedrijf van Fietsenwinkel.nl, te verlengen. Als reden noemde Accell onder meer de introductie van het merk Brinckers, waarmee directe concurrentie tussen fabrikant en dealer ontstond.

Boosheid over Brinckers

Het recente vonnis uit die zaak schreef voor dat het contract tussen beide partijen met ingang van april ontbonden werd. Desondanks claimde Fietsenwinkel.nl dealer te 'zijn en blijven' van Accell-merken Batavus en Sparta. Nog enkele weken stonden die op de website van Fietsenwinkel.nl; enige tijd later bleken die verdwenen.

Rond diezelfde tijd kwam de nummer 36 van de Twinkle100 opnieuw negatief in het nieuws, ditmaal over zijn Nationale E-bike Test, waarbij recenties over het Brinckers-merk volgens Radar gemanipuleerd waren. Ook zouden de recensies hergebruikt worden in Denemarken en Zweden, waar IBG actief is als HelloRider.