Twinkle | Digital Commerce

FNV en bezorgers slepen Deliveroo voor de rechter

2018-06-15
1000562
  • [nieuws]
  • 1:06

Vakbond FNV en enkele fietsbezorgers spannen een rechtszaak aan tegen maaltijdbezorger Deliveroo. De partijen zijn van mening dat de bezorger de cao ontduikt.

Bezorgers van Deliveroo zijn het niet eens met de zzp-contracten van Deliveroo. Er is volgens de werknemers en de FNV sprake van schijnzelfstandigheid. 'De rijders van Deliveroo hebben recht op een cao met een goed loon. De uitknijpbaantjes die de bezorgdienst nu hanteer zijn zwaar fout', vertelt bondsbestuurder Willem Dijkhuizen. 'Hier moet per direct een eind aan komen.'

Gratis ongevallenverzekering

In een reactie aan de NOS meldt Deliveroo verbaasd te zijn door de actie. 'Omdat we in onze beleving vorige week een zeer constructieve ontmoeting hadden met de FNV. Op dit moment staat flexibiliteit voorop. We willen daar zekerheid aan koppelen.' Volgens Deliveroo heeft het bedrijf al een eerste stap richting zekerheid gezet door een gratis ongevallenverzekering aan te bieden.

Stakingen

Het is niet de eerste keer dat bezorgers zich tegen Deliveroo keren. Vorig jaar had de maaltijdbezorgers het ook al aan de stok met zijn werknemers om de nieuwe zzp-constructie. Een groep van zes werknemers verenigde zich met honderd sympathisanten tegen Deliveroo. Begin dit jaar staakten medewerkers van Deliveroo zelfs als protest tegen het arbeidsmodel. In Amsterdam, Utrecht en Haarlem staakten in totaal tachtig bezorgers.