Twinkle | Digital Commerce

België bereikt akkoord over nachtarbeid webwinkels

2017-05-27
180101
  • 1:09

Het algemene verbod op avond- en nachtwerk voor webwinkels in België wordt opgeheven. Vakbonden en werkgevers hebben een ‘kaderovereenkomst’ gesloten waarin staat dat personeel van webwinkels ook ’s nachts orders mogen verwerken.

De overeenkomst bevat algemene afspraken die geldig zijn voor de gehele sector, zo meldt De Morgen. Bedrijven mogen daarnaast zelf bepalen hoe zij de nachtarbeid invullen en onder welke arbeidsvoorwaarden het personeel werkt.

Obstakel
Jan Delfosse, directeur-generaal van handelsfederatie Comeos, is blij: ‘Het is belangrijk dat het wettelijke obstakel voor nachtarbeid weg is’, zegt hij. ‘We verliezen maandelijks jobs aan het buitenland. Daarnaast moeten we nog werk maken van de loonkloof. Die bedraagt in logistiek soms 20 procent tegenover Nederland’.

Omzet naar het buitenland
In België waren bedrijven verplicht om ’s avonds om acht uur het werk neer te leggen. Buitenlandse webwinkels (vooral uit Nederland) konden hierdoor omzet wegsnoepen van Belgische e-commerce ondernemers, omdat zij wel ’s avonds laat en ’s nachts orders verwerken en zo sneller kunnen leveren aan consumenten. Vorig jaar liep de Belgische e-commerce branche 2,4 miljard euro mis door belemmeringen als het verbod op nachtwerk, meldt Comeos.

Extra banen
Het verbod moest afgelopen zomer al worden opgeheven, maar dit doel bleek te optimistisch. Kris Peeters, minister van Werk, verwacht dat de nachtarbeid veel extra banen oplevert.