Twinkle | Digital Commerce

IDeal-ontwikkelaars introduceren universele portemonnee-app

2017-12-01
1000562
  • 1:41

Honderd grote retailers, merken en ticketshops hebben zich aangesloten bij OK, dat consumenten een 'slimme portemonnee' op hun smartphone biedt, waarmee zowel in webwinkels als in de winkelstraat betaald kan worden.

Door de directe koppeling met de OK-betaalknop kan het afrekenproces in webwinkels tot maximaal dertig seconden worden teruggebracht, vertelt marketingdirecteur Marieke Visser aan Twinkle. 'Het grootste probleem waar webwinkels tegenaan lopen, is conversieverlies. Dat is het geval bij meer dan zestig procent van de shopsessies. Tijdens het afrekenproces zijn er nu nog teveel afhaakpomenten. Wij willen consumenten rechtstreeks laten afrekenen met een betaalknop gelijk naast een product of onderaan de winkelmand.'

Totaaloplossing in diffuus betaallandschap

Het blijft daarbij niet beperkt tot één betaalrekening: 'OK ondersteunt alle betaalkoppelingen. We noemen het systeem dan ook geen betaalapp, maar een slimme portemonnee', zegt Visser. 'Alles is met elkaar verbonden: loyaliteitsprogramma's werken bijvoorbeeld slim samen en de aankoopbon wordt automatisch opgeslagen in de app. Om onderscheidend te zijn, moet je meer bieden dan een enkele betaaloplossing. We zijn niet afhankelijk van één technologie, één type telefoon of één retailer. Er bestaan veel deeloplossingen voor digitaal betalen, maar die zijn vaak gekoppeld aan één rekening, daardoor ontstaat een diffuus betaallandschap.'

Inzicht door kanalen heen

Door de universele portemonnee krijgen retailers via verschillende kanalen meer inzicht in klantgedrag, omdat consumenten omnichannel op dezelfde manier gaan betalen, zo belooft OK. 'Klanten hoeven alleen een QR-code te scannen en in de app een vijfcijferige code in te tikken; alle gegevens, zoals het bezorgadres, staan al vermeld in de account, zodat de webwinkel weet waar de order naartoe moet. Klanten hoeven dus niet eerst een account aan te maken.

PSD2

In het licht van de aankomende PSD2-regelgeving komen er diverse nieuwe spelers in de betaaldienstverlening. Zo kondigde ook PayconiQ, een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken, aan een betaaloplossing voor consumenten te lanceren, die eveneens peer-to-peer-transacties ondersteunt. Vooralsnog faciliteert OK nog geen onderlinge betalingen, bevestigt het bedrijf.