Twinkle | Digital Commerce

Europol haalt recordaantal vervalsers offline

2017-11-28
1000562
  • [nieuws]
  • 1:10

In de jacht op webshops die namaakgoederen verkopen, haalde Europol onlangs een recordaantal van 21.000 domeinnamen offline; tijdens de voorgaande drie jaarlijkse acties waren dat er opgeteld nog maar 7.776.

In samenwerking met de Amerikaanse dienst voor bescherming van intellectueel eigendomsrecht en 27 lidstaten van de Europese Unie werden 20 520 domeinnamen van webshops getackeld. Ze verkochten namaakvarianten van bijvoorbeeld luxegoederen, sportartikelen, elektronica, medicijnen en deden aan online piraterij jegens e-commerce platforms en sociale netwerken.

Veilig webwinkelen

'Dit fantastische resultaat laat zien hoe efficiënt de samenwerking tussen handhavende autoriteiten en particuliere partijen is, en hoe belangrijk die is als we het internet een veilige plek voor consumenten willen maken', zegt Europol-directeur Rob Wainwright. In een consumentencampagne waarschuwt de organisatie voor de gevaren van online aangeboden vervalsingen.

Acties tegen neppers

Het wordt aanbieders van namaakgoederen vanuit allerlei hoeken lastig gemaakt; zo nam ook het Europees Parlement onlangs aangescherpte regelgeving aan, specifiek gericht tegen frauduleuze webwinkels. Vanuit China, waar het namaakprobleem e-tailreus Alibaba al op de zwarte lijst van de Amerikanen deed belanden, doet diezelfde speler flinke moeite dat imago van zich af te schudden door in de aanval te gaan op de fraudeurs. In ons land sloot de politie dit jaar vier keer meer malafide webwinkels dan in 2016.