Twinkle | Digital Commerce

Politie sluit dit jaar ruim vier keer meer malafide webwinkels

2018-12-17
1000562
  • 1:13

Het aantal 'nepshops' dat de politie dit jaar tot nu toe uit de lucht haalde, ligt met 160 een aanzienlijk stuk hoger dan de 35 over heel 2016. Die stijging komt volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting vooral door activiteiten van Chinese oplichters.

Onder oplichters zijn vooral vrijgegeven domeinnamen die veel verkeer genereerden, populair: daar kunnen zij producten aanbieden die vervolgens nooit geleverd worden en creditcardgegevens stelen.

Donkere dagen

Met de feestdagen in het vooruitzicht moeten Nederlandse consumenten extra waakzaam zijn, waarschuwt Gijs van der Linden van het meldpunt voor online fraudegevallen in de radio-uitzending van Radar. De politie verwacht de komende maanden een stijging van het aantal malafide webwinkels dat snel geopend en ook weer gesloten wordt. Criminelen lokken daarmee consumenten met gewilde artikelen als tablets, smartphones, spelcomputers en foto-apparatuur.

Veiligheidseisen

Op het gebied van cybersecurity schort het ook bij betrouwbare webwinkels nog weleens aan de nodige veiligheidseisen, bleek afgelopen week uit onderzoek van Dutch Internet Marketing. Het marketingbureau deed een SSL-rondje langs bijna 15.000 webshops met een keurmerk; daaruit bleek dat 28 procent geen beveiligde voorpagina voerde, maar op die pagina vaak wél al om gegevens van consumenten vroeg. Ook de DNSSEC-beveiliging van veel Nederlandse webshops laat vaak te wensen over, volgens SIDN.