Twinkle | Digital Commerce

'Meer dan één op vier webwinkels met keurmerk niet SSL-proof'

2017-11-11
1000562
  • 1:23

Ruim één op vier webwinkels met een webshopkeurmerk heeft zijn voorpagina niet beveiligd met een SSL-certificaat. Dat meldt Dutch Internet Marketing na onderzoek onder 14.880 webwinkels van in totaal acht webshopkeurmerken.

Het marketingbureau nam webshops onder de loep die zijn goedgekeurd door Qshops, Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, WebwinkelKeur, mbkOK, Digikeur, Webshoptoppers of WebshopSelect. Van het aantal websites met een voorpagina die geen 'https' bevatte, draagt 13 procent het Thuiswinkel Waarborg-merk; dat aantal loopt op tot 57 procent van de mkbOK-gecertificeerden.

Alleen voorpagina's

Een kanttekening: het onderzoek toont slechts gegevens over voorpagina's van webwinkels. Pagina's waar klanten gegevens moeten achterlaten, zijn in diverse gevallen alsnog beschermd met een https-verbinding; toch zijn er nog diverse datavelden op niet-beveiligde voorpagina ingebouwd. Onder die laatste categorie bevinden zich onder meer de webwinkels van Prénatal, Blokker en AllesVoorTV.nl, dat naar aanleiding van de peiling zijn pagina aanpaste.

Onder landelijk gemiddelde

Met in totaal 28 procent van de onderzochte sites liggen Nederlandse webwinkels met een keurmerk over het algemeen ver onder het landelijk gemiddelde, constateerden de onderzoekers; onlangs bleek namelijk uit een peiling van Telefoonboek.nl dat drie kwart van webwinkels en postorderbedrijven het bekende groene slotje niet in zijn adresbalk had staan. Toch is dat 'nog veel te veel', vindt het bureau.

Browsers waarschuwen

Naast het risico op beveiligingslekken verhindert een niet-SSL-gecertificeerde website ook steeds vaker conversie, waarschuwen de onderzoekers. Browsers Google Chrome en Firefox waarschuwen in toenemende mate gebruikers van dergelijke sites voor het risico, waardoor bezoekersaantallen teruglopen.

Lees ook: 'Te weinig Nederlandse webwinkels beveiligen domeinnaam' (21-02-'17)